vestnik

Pet let od tragične smrti treh pomurskih policistov

ABE, 10. 6. 2019
Arhiv Pgd Slovenske Konjice
V zveriženi pločevini sta umrla dva pomurska policista.
Črna kronika

10. junij 2014 je s črnimi črkami zapisan v zgodovino pomurske policije. Na poti na Okrešelj sta v prometni nesreči umrla dva policista Policijske uprave Murska Sobota (PUMS), dva dni kasneje pa zaradi posledic nesreče v bolnišnici še ena uslužbenka PUMS.

Danes mineva pet let od tragedije, ko se je takrat 10. junija 2014 s kombijem sedem policistov in drugih uslužbencev Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) namenilo na Okrešelj, na slovesnost v spomin na tragedijo leta 1997, ko je med izobraževanjem v gori umrlo pet gorskih reševalcev.


44eecf9a6fc6f000c8b6589a3a4bc5c6
Arhiv Pgd Slovenske Konjice
Trčenje je zakrivil romunski tovornjakar.


Med redno vajo gorske reševalne službe v Turskem žlebu nad Okrešljem se je takrat smrtno ponesrečilo pet izkušenih alpinistov in planincev. Danes je bil zato znova na sporedu tradicionalni pohod na Okrešelj, s katerim gorska reševalna zveza in policija vsakoletno obujata spominna umrle planince. Ob tem so se spomnili tudi 10. junija 2014, ki je s črnimi črkami zapisan v zgodovino pomurske policije.


Tisti dan, bil je sicer torek, okoli 7.30 so se policisti in drugi uslužbenci PUMS v kombiju ustavili na odstavnem pasu avtoceste med Mariborom in Ljubljano, zgodilo se je na odseku Slovenska Bistrica Jug–Slovenske Konjice. Opazili so, da imajo odprta prtljažna vrata kombija. V stoječi kombi pa se je nato silovito zaletel tovornjak, ki je pripeljal po odstavnem pasu. Na kraju nesreče sta bila takoj mrtva dva policista, dva dni pozneje je v bolnišnici umrla še ena uslužbenka PUMS. Še eden od policistov je bil huje poškodovan, trije lažje. Dva potnika so iz zverižene pločevine morali izrezati gasilci, druge je ob silovitem trčenju vrglo iz kombija.

b2c376ef28fb173933c1a89b51868ede
Arhiv Pgd Slovenske Konjice
10. junij 2014 je s črnimi črkami zapisan v zgodovino pomurske policije.

Sožalje svojcem umrlih je takrat izrekel celoten državni vrh. Junija 2016 je nato na mariborskem sodišču steklo sojenje Romunu, ki je vozil tovornjak, s katerim je trčil v kombi. Na sodišču je priznal povzročitev nesreče, v kateri so umrli trije ljudje, in v zameno za priznanje krivde dobil kazen devetintrideset mesecev zapora.

Arhiv Pgd Slovenske Konjice
Prizorišče tragedije
okrešelj policija smrt Policijska uprava Murska Sobota