vestnik

(PIROTEHNIKA) Lani v državi 104 kršitve zakonodaje in več poškodb. Mladoletniku amputirali dlan, odraslemu človeku prste

Vestnik.si, 20. 12. 2022
PUMS
Kaj je treba vedeti pri uporabi pirotehnike.
Črna kronika

Od 26. decembra do vključno 1. januarja je v Sloveniji dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, njihova prodaja pa je dovoljena med 19. in 31. decembrom. Policija pri tem opozarja, da pirotehniko uporabljajte tako, da pri tem ne boste ogroženi ter ne boste motili in ogrožali tudi drugih.

Posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena, vsi izdelki, ki so pri nas naprodaj, pa morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost. Če kršite določila, lahko policisti posamezniku izrečejo globo v razponu od 400 do 1200 evrov, ter mu zaseženo pirotehnične izdelke, tudi če niso njegova last. 



V Sloveniji so bile v lanskem letu ugotovljene 104 kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. Obravnavanih je bilo tudi sedem poškodb, v petih primerih so se poškodovali mladoletniki, dvakrat odrasli osebi. "Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali, pri njih je prišlo do opeklin ter odrgnin. Pri odraslih osebah smo v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila amputacija prstov, v drugem primeru je šlo za lažje poškodbe. Obravnavali smo tudi 99 kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari. Na območju Slovenije smo lani zasegli nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike, v največ primerih je šlo za različne petarde," je podatke pred letošnjimi prazniki predstavil Boštjan Kavc, inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Celje. 

pirotehnika petarde
Pixabay
Od 26. decembra do vključno 1. januarja je v Sloveniji dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, njihova prodaja pa je dovoljena med 19. in 31. decembrom.

Zgodbo je z javnostjo delil 20-letni Martin Bučar, ki mu je poškodba s pirotehniko pred šestimi leti zaznamovala življenje. Prižgal je petardo, ki je vsebovala 75 gramov smodnika, Spomni se le, da je močno počilo, nato pa so sledile operacije, pregledi in rehabilitacija. V pol leta je nato dobil bionske roke, ostale so tudi večne težave z vidom in sluhom. Povedal je, da je zaradi petih minut sreče ostal zaznamoval do smrti, vedno pa je mislil, da se njemu poškodba pri uporabi pirotehnike ne more zgoditi. Obenem je Bučar pozval vse mlade in starejše, da ne mečejo petard, saj se lahko to, kar se je zgodilo njemu, zgodi vsakomur.

Kaj je dovoljeno in kaj ne? 

- pirotehničnih izdelkov posamezne kategorije ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, ki so mlajše od: 14 let za kategorijo F1, 16 let za kategorijo F2, 18 let za kategorije P1 (izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost) in T1 (izdelki za uporabo na odru, ki predstavljajo majhno nevarnost) 

- prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Pirotehnične izdelke F1 in F2 lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let, če so pod nadzorom staršev ali skrbnikov 

- uporaba fonta in baterij F3 kategorije je dovoljena le starejšim od 18 let, prav tako izdelki kategorije P1

- izdelkov kategorije P1, T1, baterij ter kombinacij kategorije 3 do 1000 gramov neto mase eksplozivnih snovi in fontan kategorije 3 do 750 gramov neto mase eksplozivnih snovi ni dovoljeno prodajati mlajšim od 18 let

- prepovedana je predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov

pirotehnični-izdelki prodaja uporaba