vestnik

Po rakih Ukrajinec tihotapil še plin

Vestnik.si, 9. 2. 2019
Furs
Ukrajinec ni predložil nobenih dodatnih dokumentov in je priznal, da gre za nezakonito vneseno blago.
Črna kronika

Potem, ko so mobilne enote finančne uprave konec januarja na pomurski avtocesti zasegli rake, ki jih je tihotapil Ukrajinec, so pred dnevi zasegle jeklenke s hladilnim plinom, ki jih tihotapil prav tako Ukrajinec.

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) so med nadzorom na pomurski avtocesti odkrili tri palete jeklenk s hladilnim plinom, katerih uvoz je posebej reguliran. Petega februarja so mobilne enote FURS med nadzorom na avtocesti ustavile vozilo poljskih registrskih oznak. Voznik in sopotnik sta bila ukrajinska državljana, pri pregledu vozila pa so odkrili tri palete jeklenk s hladilnim plinom, so sporočili s FURS.



Za prevoz blaga je voznik predložil tovorni list in ročno napisan račun, iz katerega je bilo razvidno, da je blago namenjeno iz Poljske v Italijo. »Ker so se uslužbenci mobilnega oddelka že srečali s podobnimi pošiljkami plina, ki je običajno izviral iz Ukrajine, so posumili, da bi lahko tudi ta pošiljka izvirala iz tretjih držav in ne iz ene izmed članic Evropske unije (EU). Pripregledu pošiljke so ugotovili, da gre za jeklenke s hladilnim plinom oznakeR134a (30 jeklenk) in oznake 404 A (56 jeklenk),v skupni teži 1.018 kg.Prav tako so ugotovili, da gre za jeklenke za enkratno uporabo,« so sporočili s finančne uprave.


Ukrajinec ni predložil nobenih dodatnih dokumentov in je priznal, da gre za nezakonito vneseno blago. Blago naj bi bilo izviralo iz Kitajske, naložil pa naj bi ga bil na Poljskem. Ugotovili so, da gre za plin in jeklenke, katerih uvoz v EU je posebej reguliran. Davkarji so tovor zasegli, zoper tujca pa uvedli postopek o prekršku po zakonu o izvajanju carinske zakonodaje EU.
Preberi tudi: Ukrajinec je tihotapil rake.

carina davkarija ukrajinec avtocesta nadzor