vestnik

Pogojna kazen za smrt motorista

ABE, 11. 3. 2020
Andrej Bedek
18. avgusta bo minilo tri leta od nesreče v Ulici Prekmurske čete v Črenšovcih.
Črna kronika

Ines Munda iz Črenšovec je bila na sodišču v Murski Soboti obsojena zaradi povzročitve smrtne prometne nesreče.

Zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti v prometni nesreči, ki se je zgodila 18. avgusta 2017 v Ulici Prekmurske čete v Črenšovcih in v kateri je umrl 25-letni motorist iz Gaberja, se je na murskosoboškem okrožnem sodišču zagovarjala Ines Munda iz Črenšovec. Sojenje se je končalo.

»Tega dne, pa čeprav je minilo dve leti in pol od nesreče, se spomnim, kot da bi bil danes. Ustavila sem se in spustila vozila mimo. Ker motorista nisem videla, sem zavila levo na dvorišče. Ko je prišlo do trka, sem nekaj časa od šoka kar obsedela v avtomobilu« je v svoj zagovor povedala Mundova.

Tožilstvo je zahtevalo, da jo sodišče spozna za krivo povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in jo obsodi na 20 mesecev zapora, kazen pa bi sicer lahko odslužila z delom v korist družbe. Tožilstvo je še zahtevalo, naj se obtoženki za eno leto še odvzame vozniško dovoljenje. Obramba pa je predlagala oprostilno sodbo, ki jo je predvsem uprla na podatek, da je motorist skozi Črenšovce vozil vsaj z 90 km/h, čeprav je tam dovoljeno peljati le s 50 km/h. Ker je vozil agresivno in nepredvidljivo, ga je Mundova zato lahko spregledala.

sojenje, andrej-bukovec, simbol, sodišče
Nataša Juhnov
Sodišče. Slika je simbolična.

Sodnica Natalija Goldinskij Husar je v izreku sodbe obtoženko obsodila na 14 mesecev pogojne zaporne kazni, tako da ji ne bo treba v zapor. Mundova bo lahko tudi obdržala vozniško dovoljenje, če v enem letu ne bo storila hujšega prometnega prekrška. Sodnica je v izreku poudarila, da je njeno ravnanje, ko se ni prepričala, ali lahko varno zavije v levo, res povzročilo prometno nesrečo. Sodba pa je milejša od zahtevane, ker po sodničinih besedah sokrivdo za nesrečo nosi tudi pokojni motorist, ki je vozil več, kot je bilo dovoljeno. Sodba še ni pravnomočna.

sojenja ines-munda črenšovci