vestnik

Policisti ovadili 46-letnika iz okolice Radenec, ki se je pošalil z gasilci

ABE, 6. 2. 2020
Nataša Juhnov
Gasilci. Slika je simbolična.
Črna kronika

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so z ovadbo končali primer, ko je osumljenec 3. septembra lani poslal gasilce iz Gornje Radgone na nesrečo, ki se ni zgodila.

Poročali smo že, da so bili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Gornja Radgona 3. septembra lani poklicani na intervencijo na Negovo. Kot pa se je takrat izkazalo, je bila vse le neslana šala. Šlo je namreč za lažni klic. Policisti in kriminalisti so zdaj končali s preiskavo. Po naših podatkih so zaradi neresničnega klica ovadili 46-letnika iz okolice Radenec. Moški je osumljen suma storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost.

Gasilci. Slika je simbolična
Nataša Juhnov
Gasilci. Slika je simbolična.

Prvi septembrski torek je regijski center za obveščanje murskosoboško policijsko upravo obvestil, da je na območju občine Gornja Radgona moški padel v hruško za mešanje betona. Na kraj so bili poslani gasilci in reševalno vozilo. Z zbiranjem obvestil je bilo nato ugotovljeno, da je šlo v danem primeru za lažno prijavo, policisti in kriminalisti pa so vse od začetka zadevo obravnavali kot kaznivo dejanje. 

Kaj pravi 309. člen Kazenskega zakonika?

»Kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let.«

klic policija gasilci