vestnik

Policisti spet v poostren nadzor hitrosti. V prvi polovici leta umrlo skoraj toliko oseb kot lani v celem letu

Vestnik, 7. 8. 2021
Nataša Juhnov
Med 9. in 15. avgustom bodo policisti v sklopu nacionalne preventivne akcije Hitrost preverjali, ali vozite prehitro.
Črna kronika

Med 9. in 15. avgustom bodo policisti v sklopu nacionalne preventivne akcije Hitrost preverjali, ali vozite prehitro.

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Slovenska policija pojasnjuje, da je bilo do 15. julija letos zabeleženih 1335 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti. To je sicer pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, vendar je letos zaradi hitrosti na slovenskih cestah umrlo že 26 oseb, kar je skoraj toliko kot v celotnem lanskem letu. Takrat je bilo 27 smrtnih žrtev. Med njimi je bilo največ, sedem, voznikov motornih koles, pet voznikov osebnih avtomobilov, štirje pešci, štirje vozniki tovornih vozil, dva potnika ter po en voznik mopeda, štirikolesnika, traktorja in en kolesar.

"Do 20. julija letos je bilo kljub manjšemu obsegu prometa v prvem četrtletju ugotovljenih kar 74.522 kršitev s področja hitrosti, to je skoraj 11.000 kršitev več kot v enakem obdobju 2020 (63.614)," tako Policija. 

murska-sobota, prometna-nesreča
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.

Nadzor prometa prihodnji teden je tudi uvod v začetek šolskega leta, obenem pa je tudi mednarodno usklajen. 

"Med povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene v letošnjem letu izstopa starostna skupina od 25-34 let. Udeleženci iz te starostne skupine so povzročili največ, 306 prometnih nesreč, pa tudi največ smrtnih prometnih nesreč, teh je bilo kar sedem," pojasnjujejo na Policiji. Udeleženci starostne skupine od 45-54 let so povzročili šest smrtnih prometnih nesreč, nad 64 leti pa štiri. Največ hudih telesnih poškodb so povzročili udeleženci starostne skupine od 18-24 let, največ lažjih pa tisti iz starostne skupine od 25-34 let. Policija izpostavlja, da je zaskrbljujoče to, da je bilo sedem smrtnih žrtev prometnih nesreč zaradi udeležencev, ki so poleg neprilagojene hitrosti vozili še pod vplivom alkohola. 

Od začetka leta do 20. julija so policisti ugotovili 74.522 kršitev cestnoprometnih predpisov s področja hitrosti, ki sicer predstavljajo približno tretjino vseh ugotovljenih kršitev. 

Kaj svetujeta Policija in Agencija za varnost prometa?

- v naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti;
- zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce;
- na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo;
- ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite;
- v slabših pogojih vožnje, v mraku, megli, močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na  mokri podlagi zavorna pot podaljšuje;
- čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje.

policija nadzor-prometa statistika