vestnik

Policisti z zasedami do 2650 sadik konoplje, osumljenci so konopljo gojili na državni parceli

ABE, 6. 8. 2020
Leon Novak
Policijska akcija shranjevanja zasežene konoplje.
Črna kronika

Trije osumljenci so prepovedano konopljo gojili na otoku v rokavih reke Mure za Benico pri Lendavi. V sredo so končali v priporu. Ocena je, da bi lahko zaslužili dva milijona evrov.

Potem, ko je policiste Policijske postaje Lendava nedavno dohitela informacija, da nekdo na enem od otočkov v rokavih reke Mure za Benico pri Lendavi goji konopljo, so ti na pomoč poklicali kriminaliste Sektorja kriminalistične policije (SKP) Policijske uprave (PU) Murska Sobota. Nato je stekla do potankosti načrtovana preiskava, med katero so preiskovalci postavljali več zased, da bi tudi tako prišli na sled domnevnim pridelovalcem prepovedane droge. V ponedeljek, 3. avgusta, so v njihove roke naposled padli trije moški, stari 40, 45 in 48 let, ki so ta dan nameravali do nasada.

DSC_2919
Andrej Bedek
Dejan Ravš

Dejan Ravš, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto SKP PU Murska Sobota, je na današnji tiskovni konferenci pojasnil, da je trojica utemeljeno osumljena suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Osumljence, za katere je Ravš dejal le, da so slovenski državljani in že stari znanci policije, po naših podatkih pa niso Pomurci, je v sredo preiskovalni sodnik okrožnega murskosoboškega sodišča za en mesec poslal v pripor. Grozi jim kazen od enega do deset let zapora.

nasad, konoplja, benica
PU Murska Sobota
Nasad konoplje pri reki Muri.

Vodja oddelka je podčrtal, da preiskovalci osumljencem v kazenski ovadbi očitajo, da so na državnem zemljišču, velikem tri hektarje, vzgojili 2650 sadik prepovedane konoplje, visokih od 80 do 110 centimetrov, iz katerih bi lahko pridelali 600 kilogramov zelo kakovostne droge marihuane, katere vrednost na trgu znaša okoli dva milijona evrov. Vse sadike so bile skrbno negovane, nasad pa je bil zelo urejen.

nasad, konoplja, benica
PU Murska Sobota
Policisti so zasegli ogromno količino prepovedane konoplje.

Ker je bil dostop do zemljišča, kjer se je gojila prepovedana konoplja, zaradi močvirnatih tleh in višjega vodostaja reke Mure otežen, so preiskovalci zaseženo konopljo z otoka spravljali v velikih transportnih vrečah s policijskih helikopterjem. S kmetijskim traktorjem in prikolico so sadike nato odpeljali v hrambo, po končani preiskavi pa jih bodo uničili. Po besedah Dejana Ravša gre v primeru nasada v rokavih reke Mure za največji zaseg prepovedane konoplje v zadnjih letih na območju PU Murska Sobota, na katerem so letos sicer obravnavali že pet nasadov konoplje, ki so se nahajali na prostem, dva pa v zato posebej prirejenem prostoru. 

konoplja policija zaseg droga