vestnik

Posojilo Komunale Muri 05: Nadzornik je verjel zagotovilom predsednika

ABE, 11. 8. 2020
Nataša Juhnov
S posojilom JP Komunale se je Mura 05 lahko udeležila evropskih kvalifikacij in se prebila celo do tretjega predkroga. Izločila je tudi ukrajinski Arsenal iz Kijeva.
Črna kronika

S posojilom, ki ga je maja 2012 komunalno podjetje dalo nogometnemu klubu, se še vedno ukvarja okrožno sodišče v Mariboru.

Na nadaljevanju sojenja na okrožnem mariborskem sodišču v zadevi Posojilo Javnega podjetje (JP) Komunala Murska Sobota Nogometnemu društvu (ND) Mura 05 sta pričala Robert Celec in Nataša Horvat Barič. Celec je bil član nadzornega odbora kluba v sezoni 2012/13, Horvat Baričeva pa predsednica kluba od januarja do junija 2013. Na zadnji obravnavi sta pred sodnikom Boštjanom Polegekom pojasnjevala okoliščine o vračanju posojila iz 29. maja 2012, ko je JP Komunala posodilo 250 tisoč evrov Nogometni šoli (NŠ) Mura 05. Ta je z novo posojilno pogodbo dobljeni denar posodila naprej ND Mura 05, da je to lahko poravnalo obveznosti do Nogometne zveze Slovenije (NZS), davčne uprave in del dolga do nogometašev ter tako prejelo tekmovalno licenco tudi za evropska tekmovanja.  Junija 2013 je ND Mura 05 kot društvo dokončno propadlo in vse do danes ni vrnilo vsega posojenega denarja. JP Komunala je zato tožilo NŠ Mura, naslednico NŠ Mura 05, vendar s tožbo ni uspelo. Komunala je 198 tisoč evrov denarja, ki ni bil nikoli vrnjen, terjala tudi od Miroslava Topića, ki je klub iz Fazanerije vodil pred Horvat Baričevo. Sodišče je odločilo, da mora nekdanji predsednik JP Komunala vrniti 58 tisoč evrov.

0fa1433015841ba9bc7ebf7b52bdc294
Nataša Juhnov
Miroslav Topić

Nataša Horvat Barič je sodniku Polegeku pojasnila, da s Topićem nista opravila primopredaje, zato sama ni mogla biti povsem seznanjena z denarnimi tokovi v klubu. Prizadevala si je za poplačilo upnikov ND Mura 05, kajti društvo je imelo blokiran poslovni račun že, ko je prevzela predsedniške vajeti. Z upniki so se dogovarjali v več smereh, kot je podaljševanje rokov, obročno odplačevanje in odpis dolga, vendar brez uspeha, ker upniki niso umikali izvršb. Sodniku je še pojasnila, da je v sezoni 2012/13 v klubu igralo več perspektivnih nogometašev, s prodajo katerih bi lahko zaslužili tudi en milijon evrov, vendar se to ni zgodilo. Ker jim klub ni poravnaval dogovorjenih obveznosti, so namreč postali po sklepu NZS prosti igralci, tako da ND Mura 05 ni iztržilo niti evra, ko so odšli iz Fazanerije.

a1fba686b1605e18c674f1df81a45f7e
Aleš Cipot
Robert Celec

Robert Celec je pričal, da je verjel zagotovilom Topića, da bi se posojilo lahko vrnilo, če bi klub prodajal igralce. Spomnil se je, da je dobil podatek, da bi lahko Mura 05 s prodajo napadalca Nusmirja Fajića zaslužila vsaj 200 tisoč evrov. Sam prav tako ni dvomil v posel s posojilom, ker v posel ni dvomila niti občinska uprava na čelu s takratnim županom Antonom Štihcem. Ko je Celec postal klubski nadzornik, je Štihca večkrat obvestil, da svojega dela ne more opravljati, ker Topić nadzornemu odboru ni posredoval prav nobenih podatkov. Znano pa mu je, da je Štihec posredoval pri predsedniku ND Mura 05, da je to vrnilo vsaj en obrok. Sojenje se predvidoma nadaljuje konec meseca, po dve obravnavi pa sta razpisani še v začetku septembra in oktobra.

Ravnali so v dobri veri

Takratni direktor JP Komunala Drago Šiftar in nekdanji murskosoboški župan Anton Štihec sta na sojenju v Mariboru obtožena kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, takratni člani nadzornega sveta javnega podjetja – Ernest Ebenšpanger, Karel Žekš in Marko Martinuzzi – pa pomoči pri tem kaznivem dejanju. Direktor in nadzorniki so obtoženi, da so ravnali v nasprotju z načeli dobrega in skrbnega gospodarja, saj so dali posojilo ND oziroma NŠ Mura 05 brez ustreznih zavarovanj in nezanesljivemu posojilojemalcu. Štihec je obtožen, da je ravnal v nasprotju z zakonom in internimi akti, ko je odredil nakazilo iz občinskega proračuna JP Komunala. Šiftar je v svoj zagovor povedal, da je pri posojilu le izvršil vlogo ustanoviteljice, to je mestne občine. Nadzorniki so izpovedovali, da so ravnali v dobri veri in z zavestjo, da želijo pomagati nogometnemu klubu. Štihec pa je prepričan, da v posojilu Muri 05 ni nič nezakonitega.

posojilo mura komunala