vestnik

Posojilo Muri 05: Pogojna kazen nekdanjemu županu, nadzorniki Komunale oproščeni

ABE, 4. 3. 2021
Andrej Bedek
Anton Štihec, Ernest Ebenšpanger, Drago Šiftar in Marko Martinuzzi.
Črna kronika

S posojilom, ki ga je maja 2012 komunalno podjetje dalo nogometnemu klubu, se je ukvarjalo okrožno sodišče v Mariboru.

Na okrožnem sodišču v Mariboru se je končalo sojenje v zadevi Posojilo Javnega podjetje (JP) Komunala Murska Sobota Nogometnemu društvu (ND) Mura 05. JP Komunala je 29. maja 2012 posodila 250 tisoč evrov Nogometni šoli (NŠ) Mura 05, ki pa je z novo posojilno pogodbo dobljeni denar posodila naprej ND Mura 05, da je to lahko poravnalo obveznosti do Nogometne zveze Slovenije, davčne uprave in del dolga do nogometašev ter tako prejelo tekmovalno licenco tudi za evropska tekmovanja. Junija 2013 je nato ND Mura 05 kot društvo propadla in vse do danes ni vrnila vsega posojenega denarja.

sojenje, posojilo, komunala, mura
Andrej Bedek
Anton Štihec, Ernest Ebenšpanger, Drago Šiftar in Marko Martinuzzi.

Nekdanji murskosoboški župan Anton Štihec je bil v četrtek obsojen zaradi kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, sodišče pa mu je izreklo kazen 18 mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Štihec je bil obsojen, da je ravnal v nasprotju z zakonom in internimi akti, ko je odredil nakazilo iz občinskega proračuna JP Komunala. Sodba še ni pravnomočna, saj je Štihčev odvetnik že napovedal pritožbo.

52ab82893ea607fa24dd0a7afcda52a2
Nataša Juhnov
Mura je leta 2012 prejela tekmovalno licenco tudi za evropska tekmovanja.

Takratne člane nadzornega sveta javnega podjetja – Ernesta Ebenšpangerja, Karla Žekša in Marka Martinuzzija – je sodišče danes oprostilo obtožb o pomoči pri oškodovanju javnih sredstev. Martinuzzi pa je bil obenem v isti zadevi obsojen zaradi kaznivega dejanja ponarejanja ali uničenja poslovnih listin, ko je maja 2012 JP Komunala nekaterim nogometašem Mure lažno potrdila napotnice, da so v podjetju opravljali študentsko delo, in so na ta način dobili poplačani dolg. Sodišče je Martinuzziju izreklo kazen štiri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta.

Šiftar v ločenem postopku

V zadevi Posojilo Javnega podjetje (JP) Komunala Murska Sobota Nogometnemu društvu (ND) Mura 05 je bil kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev obtožen tudi nekdanji direktor JP Komunala Drago Šiftar, vendar bo sodišče zaradi obtoženčeve bolezni sojenje proti njemu dokončalo v prihodnje.