vestnik

Povečano število prebežnikov: V dveh mesecih 13 priprtih, štirje obsojeni

A. B., 25. 7. 2019
Sašo Bizjak
Črna kronika

Pomurski policisti, ki so letos na južni meji prijeli že skoraj toliko tujcev kot lani v vsem letu, sicer odhajajo na pomoč tudi na Dolenjsko in Primorsko.

Policijska uprava Murska Sobota navaja, da so letos do 17. julija na območju Pomurja obravnavali 38 ilegalnih prehodov državne meje, v enakem obdobju lani pa 32. Pomurski policisti so tako letos obravnavali 140 tujcev, najpogosteje državljane Bangladeša, Kitajske in Alžirije. Za primerjavo: v letu 2018 je bilo v Pomurju 49 nezakonitih prehodov južne meje in 159 prijetih.Zaradi povečanega števila ilegalnih prehodov je vrste policistov pri varovanju meje v Sloveniji okrepilo 35 pripadnikov Slovenske vojske (SV).



Tudi po podatkih Branka Palatina, predsednika murskosoboškega okrožnega sodišča, pravosodje zaznava drastičen porast izvrševanja kaznivega dejanja po 308. členu kazenskega zakonika, ki se nanaša na prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. »Porast zaznavamo od začetka maja letošnjega leta, ko smo obravnavali 15 osumljencev oziroma obdolžencev, pripor je bil odrejen zoper 13 storilcev, štirje storilci kaznivega dejanja pa so bili že obsojeni,« je povzel podatke predsednik sodišča.


Pomurski policisti, ki so letos na južni meji torej prijeli že skoraj toliko tujcev kot lani v vsem letu, sicer odhajajo na pomoč tudi na Dolenjsko in Primorsko. Slovenska policija namreč za potrebe varovanja meje na območje policijskih uprav Novo mesto in Koper pošilja enote iz notranjosti države. Tako tudi posebna policijska enota Policijske uprave Murska Sobota tedensko vsaj enkrat odhaja tja opravljat naloge za preprečevanje nezakonitih prehodov meje.

meja hrvaška migranti policija