vestnik

V požaru v Panviti nastalo med 800 in 900 tisoč evri škode, odjemalcem bodo zagotovili nadomestno krmo

Vestnik, 17. 3. 2021
PGD Beltinci
Požar v Lipovcih.
Črna kronika

Po besedah direktorja Skupine Panvita bodo odjemalcem nemoteno zagotavljali nadomestno krmo, saj surovine imajo. Pri tem jim bodo pomagali partnerji, ki bodo zanje mešali krmo.

Poročali smo že o požaru, do katerega je prišlo v podjetju Panvita v Lipovcih. Kot nam je pojasnil Branko Virag, direktor Skupine Panvita, je bil popis škode že opravljen, ta po njegovih besedah znaša med 800 in 900 tisoč evri. "Zaradi požara od včeraj ne moremo proizvajati krme. Na dolgi rok to pomeni, da bomo potrebovali štiri do pet tednov za sanacijo." Načrt sanacije skupina že ima, stekli bodo tudi pogovori s projektanti za izvedbo nadomestnih načrtov in pogovori z ožjim izborom izvajalcev del, ki bodo sanacijo opravili. 

ocinje, hlev, plemenske-svinje, skupina-panvita
Damjana Nemeš
Branko Virag, direktor Skupine Panvita.

Spomnimo, požar je zajel izključno infrastrukturo oziroma elektroenergetski objekt mešalnice, pri tem pa surovine za krmo in krma niso bili poškodovani. "Prav tako ni bil poškodovan nihče od zaposlenih, čeprav je v času požara potekala nočna izmena." Vzrok za nastanek požara sicer še raziskujejo, domneva pa se, da je prišlo do kratkega stika v napajalnih omaricah. 

požar, panvita, lipovci
PGB Beltinci
Požar v Lipovcih.

Panvita kmetijstvo, ki se vsakodnevno ukvarja s proizvodnjo krme, ima več odjemalcev, v prvi vrsti so to interni odjemalci, kot so prašičerejci ter Panvita Agromerkur, potem kmetijske trgovine in zadruge s tega področja, največja zunanja odjemalca pa sta poslovna partnerja Farme Ihan in podjetje Meja. "Našim odjemalcem bomo zagotovili nadomestno krmo, kako in na kakšen način ter kdo nam bo pri tem pomagal, pa se še dogovarjamo. Mi surovine imamo, moramo pa se dogovoriti s partnerji, ki nam bodo v času sanacije mešali krmo. Seveda bomo imeli pri tem dodatne logistične stroške, saj bomo morali surovine prepeljati do partnerjev, ki nam bodo krmo mešali," tako Virag. Dodal je, da bo požar zagotovo negativno vplival tudi na poslovanje Panvite kmetijstvo, v kolikšni meri, pa trenutno še ne morejo govoriti. 

panvita lipovci požar