vestnik

(PREVENTIVNA AKCIJA) Letos na območju Pomurja v nesrečah umrli štirje pešci

Vestnik, 14. 10. 2021
Nataša Juhnov
Policisti so v desetdnevni preventivni akciji po celotni Sloveniji ugotovili 1.242 kršitev. Od tega so jih 1.076 storili pešci sami, 166 kršitev pa so storili vozniki vseh vrst vozil. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Med 1. in 10. oktobrom 2021 je po vsej Sloveniji potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev. To so ugotovitve pomurskih policistov.

V omenjenem obdobju  (od 1. do 10. oktobra) so pomurski policisti ugotovili 26 kršitev, ki so jih storili pešci. Zaradi kršitev cestno-prometnih predpisov so osem kršiteljem izrekli globo, 18 kršiteljev pa opozorili.

Na območju Policijske uprave Murska Sobota so sicer do 12. oktobra letos obravnavali 609  prometnih nesreč ((566 v letu 2020). V teh nesrečah je bilo udeleženih 10 pešcev (lani 18), od katerih so štirje umrli (lani brez smrtne žrtve), dva sta bila hudo (lani štirje) in trije lahko telesno poškodovani (lani 14). Od skupnega števila udeleženih pešcev sta dva povzročila prometno nesrečo (lani eden).

Dne 12.10.2021 med 7. in 14. uro je bil na območju Policijske uprave Murska Sobota izveden poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju kršitev voznikov, ki ogrožajo varnost pešcev, in kršitev pešcev, ki ne upoštevajo cestno-prometnih predpisov. V poostrenem nadzoru so policisti ugotovili devet kršitev povezanih s problematiko pešcev, od tega devet kršitev pešcev. Zaradi kršitev cestno-prometnih predpisov so policisti enemu kršitelju izrekli globo, osem kršiteljev pa opozorili.


Pešci, poskrbite za svojo varnost in vidnost, vozniki pa pazite nanje!

Glede na to, da je jesenski čas, vremenske razmere se spreminjajo, dnevi pa so krajši, pomurski policisti pešce opozarjajo naj bodo zaradi lastne varnosti v prometu vidni, naj nosijo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost, to so kresničke in odsevni trakovi. Pešci cesto prečkajte na označenih prehodih za pešce in hodite po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča. Upoštevajte cestno prometne predpise in poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu, pozivajo v soboški policijski upravi.


Voznike pa opozarjajo, da upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. Posebno pozornost je treba nameniti območjem, kjer se praviloma zadržujejo pešci. Izven naselja prav tako vozite varno in previdno, da zmanjšate možnost trka s pešci, ki hodijo po vozišču, poudarjajo pomurski policisti.


Z aktivnostmi in nadzorom cestnega prometa, usmerjenim v zagotavljanje večje varnosti pešcev, kot ranljive kategorije udeležencev cestnega prometa bodo policisti Policijske uprave Murska Sobota nadaljevali tudi v prihodnje, so še sporočili.

varnost-pešcev preventivna-akcija-za-večjo-varnost-pešcev policijska-uprava-murska-sobota