vestnik

(RAZGLEDNI STOLP V SOTINI) Je šlo za požig?

A. B., 28. 10. 2022
Jure Kljajić
Po naših podatkih so policijske aktivnosti usmerjene tudi v preiskovanje kaznivega dejanja požiga.
Črna kronika

Policijska preiskava še traja. Rogašovska občina medtem že naročila postavitev novega

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so v sredo še vedno sestavljali mozaik požara, v katerem je v ponedeljek zjutraj povsem pogorel leseni razgledni stolp v Sotini. Po naših podatkih so njihove aktivnosti usmerjene tudi v preiskovanje kaznivega dejanja požiga. Na prizorišču so domnevno našli sledi vnetljive oziroma gorljive tekočine. Da gre nedvomno za požig, je prepričan župan Občine Rogašovci Edvard Mihalič. »Zadeva je zelo preprosta. Ker v bližini ni nobene inštalacije, ki bi lahko povzročila ogenj, gre lahko le za nameren požig. Ker se stolp niti slučajno ni mogel vžgati sam od sebe,« je jezen Mihalič.

Da je nekdo na tej gorički znamenitosti podtaknil ogenj, so prepričani tudi domačini, s katerimi smo govorili, ko smo v zadnjih dneh obiskali občino in pogorišče. Povedati vedo res veliko, a nobeden se ni želel posebej izpostavljati. Naj le svoje opravi policija, so bili naši sobesedniki soglasni.



Stolp, ki je bil v celoti iz lesene konstrukcije, je zagorel v ponedeljek malo pred peto uro in kljub intervenciji gasilcev zgorel v celoti. Intervencijo je vodil Martin Ficko, poveljnik občinske gasilske zveze. O požaru jih je obvestil regijski center za obveščanje, na prizorišče pa so odhitele ekipe PGD Sveti Jurij, Sotina, Rogašovci in Pertoča. »Zaradi goste megle ognja očitno dolgo nihče ni opazil,« meni Ficko.

sotina, sotinski, breg, brejg, zgorel, pogorel, požigalec
Jure Kljajić
Pogorel Sotinski stolp

Čeprav je na terenu posredovalo pet različnih enot, jim razglednega stolpa ni uspelo rešiti. Ob prihodu gasilcev na kraj je bil namreč stolp že v celoti v plamenih, najvišji del pa je skupaj z zvonom že padel na tla. V požaru ni bil poškodovan nihče, sta pa poleg stolpa zgorela še koš za smeti in reklamni pano Krajinskega parka Goričko. Izkušeni gasilec ni želel ugibati, kaj je povzročilo požar, spomnil pa je, da »v bližini ni elektrike ali kakšnih drugih virov energije«. 

Občina je imela stolp zavarovan, po nestrokovni oceni je nastalo za okoli 25.000 evrov škode. Mihalič je za Vestnik še povedal, da že potekajo postopki za postavitev novega stolpa. »Vse ostanke starega stolpa smo počistili, podjetju, ki je stolp zgradilo leta 2009, pa smo oddali naročilo za gradnjo.« Po županovih besedah je bil prvi stolp zgrajen leta 1998, vendar iz navadnega lesa, zato so ga morali zaradi trohnenja leta 2009 zamenjati z impregniranim lesom.

sotina razgledni-stolp požig