vestnik

Rop pošte v Veržeju v štirih letih in pol še ni dobil epiloga

A. B., 24. 4. 2024
Jurij Zauneker
Veržej, rop pošte
Črna kronika

Damjan Jerebic iz Ižakovec obtožen, da je v poslovalnico vstopil oborožen in odnesel 6800 evrov.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti še vedno poteka sojenje šestintridesetletnemu Damjanu Jerebicu iz Ižakovec. Zadnja glavna obravnava je bila predvidena v začetku marca, a jo je sodišče preklicalo. Kdaj se bo sojenje nadaljevalo, še ni znano. Jerebic je obtožen ropa poštne poslovalnice v Veržeju, ki se je zgodil 20. novembra 2019. Krivde na predobravnavnem naroku februarja 2021 ni priznal. Obtožnica mu očita, da je v poslovalnico pošte stopil zamaskiran in oborožen s pištolo. Odnesel je 6800 evrov gotovine. Uspelo se mu je izmakniti številnim policijskim blokadam, a se je med begom sprožil varnostni mehanizem, ki je obarval in uničil njegov plen. Denar je zato odvrgel na bližnjem pokopališču.

20210222_084002
Andrej Bedek
Damjanu Jerebicu so na soboškem okrožnem sodišču začeli soditi že med epidemijo koronavirusa februarja 2021.

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota tisti večer storilca sicer niso našli, so pa zavarovali številne sledi in našli oblačila, na katerih je bil roparjev DNK. To se je izkazalo kot zelo pomembno. Nedolgo po ropu v Veržeju, 12. decembra 2019, je namreč zamaskiran in oborožen moški napadel poštno poslovalnico v Trnovski vasi pri Ptuju in odnesel 1300 evrov. Policistom in kriminalistom Policijske uprave Maribor, ki so preiskovali primer, se je rop zdel podoben kot v Veržeju, zato so pomoč poiskali pri kolegih iz Murske Sobote.




Na podlagi sledi DNK se je izkazalo, da je v Trnovski vasi prav tako ropal Jerebic. V tej zadevi je bil Ižakovčan na ptujskem sodišču decembra 2020 obsojen na tri leta in devet mesecev zapora. »Imate pestro kriminalno kariero. Že v mladosti so vas zaradi kaznivega dejanja zoper življenje in telo izročili v mladoletniški zapor. Iz leta v leto se premoženjska kazniva dejanja in dejanja s področja drog ponavljajo. Na Hrvaškem ste bili obsojeni tudi zaradi tihotapljenja ilegalcev. To je serija dejanj, ki je niste nadaljevali samo takrat, ko ste bili v zaporu. To kaže na vašo vztrajnost, vaš življenjski slog. Povedali ste, da ste bili odvisnik od heroina, da ste imeli denarno pomoč, in očitno je, da ste si za drogo zagotavljali denar z izvrševanjem kaznivih dejanj,« je v izreku sodbe takrat po poročanju Večera dejala višja sodnica Marjana Kosi, predsedujoča senatu ptujskega sodišča, ki je sodil Ižakovčanu.

damjan-jerebic sojenje rop