vestnik

Sin poskušal zažgati starša. 22-letnik bo moral na obvezno psihiatrično zdravljenje

ABE, 21. 10. 2021
Andrej Bedek
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je včeraj končalo sojenje 22-letnemu Tosji B. iz Plešivice pri Ljutomeru, ki je bil obtožen dveh kaznivih dejanj, in sicer poskusa uboja in požiga. Na fotografiji je policijski privod osumljenca na sodišče.
Črna kronika

Kaznivi dejanji, ki sta se zgodili 24. junija letos v Plešivici pri Ljutomeru, dobili sodni epilog.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je v sredo končalo sojenje 22-letnemu Tosji B. iz Plešivice pri Ljutomeru, ki je bil obtožen dveh kaznivih dejanj, in sicer poskusa uboja in požiga. Sodišče mu je za obe dejanji, ki jih je izvršil 24. junija letos v hiši, v kateri je živel s starši, izreklo kazen varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja v trajanju največ 5 let. Kazen bo prestajal na oddelku za forenzično psihiatrijo UKC Maribor. V sodnem postopku se je namreč izkazalo, da je bil 22-letnik med izvrševanjem kaznivih dejanj neprišteven. Zaradi nevarnosti ponovitve dejanj pa mu je sodišče podaljšalo pripor.

murska-sobota, sodišče, preprodajalci-droge
Jure Zauneker
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je včeraj končalo sojenje 22-letnemu Tosji B. iz Plešivice pri Ljutomeru, ki je bil obtožen dveh kaznivih dejanj, in sicer poskusa uboja in požiga.

Tisti junijski četrtek je ob 2. uri zagorelo v eni od hiš v kraju Plešivica pri Ljutomeru. Regijski center za obveščanje je takrat poročal, da so požar do prihoda gasilcev pogasili lastniki hiše in da je en človek utrpel opekline. Aktivirane so bile gasilske enote prostovoljnih gasilskih društev Ljutomer, Radomerje, Spodnji Kamenščak, Gresovščak in Ivanjkovci.

požar, požig
PGD Ljutomer
22-letnik je po domači hiši polil vnetljivo tekočino, nato pa jo prižgal.

Gasilci so prostore prezračili, pregledali s termovizijsko kamero in kraj protipožarno zavarovali. Sprva je kazalo, da je šlo za običajen požar, dokler niso začeli ogleda kriminalisti in kriminalistični tehniki iz Sektorja kriminalistične policije (SKP) Policijske uprave (PU) Murska Sobota. Izkazalo se je, da obstaja utemeljen sum za vsaj dve kaznivi dejanji, to je za požig in poskus uboja. Pripadniki SKP murskosoboške PU so po prvem zbiranju obvestil ugotovili, da je dejanji domnevno zakrivil takrat 21-letni moški v hiši svojih staršev.

požar, požig
PGD Ljutomer
22-letnik je po domači hiši polil vnetljivo tekočino, nato pa jo prižgal.

V četrtek, 24. junija ob 9. uri, so policisti Tosjo B. pridržali, kriminalistična preiskava, ki se je intenzivno nadaljevala, pa je po naših podatkih pokazala, da je skoval zares peklenski načrt, da bi se znebil svojih staršev. Po domači hiši je polil vnetljivo tekočino, nato pa jo prižgal. »Z omenjenim dejanjem je skušal ubiti starša, ki sta spala v svoji sobi, vendar sta se pravočasno zbudila in mu preprečila izvedbo tega dejanja. Med gašenjem požara je oškodovanec dobil opekline, ki mu jih je dodatno povzročil osumljenec, saj ga je med gašenjem požara polil z vnetljivo tekočino. Oškodovanec je bil lahko telesno poškodovan,« so po preiskavi med drugim zapisali v sporočilu za javnost na PU Murska Sobota. 

sojenje zdravljenje poskus-uboja