vestnik

Zavarujte otroke pred zlorabami na spletu

STA, Vestnik, 20. 9. 2021
Profimedia
Preprečiti želijo želijo zlorabo otrok preko spleta. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Slovenska policija v sodelovanju z Europolom in policijami nekaterih držav Zahodnega Balkana v tem tednu začenja mednarodno kampanjo Reci ne! Z njo opozarjajo na spletne spolne zlorabe otrok in mladostnikov v regiji, ob tem pa poudarjajo pomen preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja teh kaznivih dejanj, so sporočili z Generalne policijske uprave.

"Spolna zloraba otrok je posebno hudo kaznivo dejanje, ki ima za žrtve daljnosežne in resne posledice. Prek spleta lahko do spolne zlorabe pride še hitreje, saj storilci hitro, anonimno in brez posebnih stroškov dostopajo do otrok in mladostnikov v klepetalnicah, na forumih, spletnih straneh in družbenih omrežjih," so ob začetku kampanje Reci ne! zapisali v sporočilu za javnost.



V kampanji bodo tako v sodelovanju s slovensko policijo in Europolom predstavniki policije iz Hrvaške, Severne Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore javnosti posredovali sporočilo, da v skupnem boju za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje teh kaznivih dejanj ni meja, enako kot meja na spletu ne poznajo storilci spolnih zlorab otrok in mladostnikov.

Preiskovalci spolnih zlorab otrok namreč sodelujejo na formalni in neformalni ravni, si izmenjujejo dobre prakse, izkušnje, organizirajo skupna usposabljanja ter si zagotavljajo čezmejno pomoč pri preiskovanju primerov spolnih zlorab, ko otrok in storilec prihajata iz dveh različnih držav, so pojasnili.

Ob tem še opozarjajo, da so ljudje v času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa bistveno več časa preživeli pred računalniki in pametnimi napravami. Pri tem se je povečalo tudi povpraševanje po posnetkih spolne zlorabe otrok, po podatkih Europola v nekaterih državah članicah Evropske unije tudi za 25 odstotkov.



Preprečevanje in preiskovanje spolnih zlorab otrok ter krepitev policijskega sodelovanja na tem področju z državami Zahodnega Balkana je tako tudi med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. V okviru Europolove platforme Empact (European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats), ki se ukvarja s konkretnimi operativnimi rešitvami aktualnih groženj, bodo vključeni v kampanjo Reci ne! osvetlili zavedanje, da so dejanja spolne zlorabe in spolnega izkoriščanja otrok ter vsebine, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok, kršitve temeljnih človekovih pravic.

policija internet zloraba preventiva