vestnik

Spet so se prižgali alarmi, tudi v Pomurju so verjetni vetrolomi večjih razsežnosti

ABE, 9. 2. 2020
Radarji v Pomurju
Posledice vetroloma v sredo.
Črna kronika

Če je pretekli teden zaznamoval močan severozahodni veter, tokrat vremenoslovci svarijo pred okrepljenim jugozahodnikom.

Na agenciji za okolje so izdali opozorilo, da se bo danes in v noči na ponedeljek krepil jugozahodni veter, ki bo najmočnejši jutri čez dan. »Najmočnejši sunki bodo v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Po nižinah bo veter v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 km/h, v višjih legah pa tudi nad 100 km/h. Drugod po državi bo na izpostavljenih mestih ter v višjih legah veter dosegal hitrosti od 70 do 90 km/h. Na omenjenih območjih so verjetni vetrolomi večjih razsežnosti. Na severovzhodu bo veter oslabel v ponedeljek zvečer, na jugu države pa v torek zjutraj,« piše v opozorilu, ki so ga izdali danes ob 9. uri.

Danes bo na zahodu zmerno do pretežno oblačno, drugod bo sončno. Zapihal bo jugozahodnik. Zvečer se bo pooblačilo tudi v osrednjih in južnih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 14 °C. Jutri bo pretežno oblačno, pihal bo močan jugozahodni veter. V zahodnih in osrednjih krajih bo občasno deževalo, proti večeru pa se bo pas padavin razširil tudi proti vzhodu, lahko tudi zagrmi. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, v alpskih dolinah malo pod 0, najvišje dnevne od 6 do 15 °C. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, še se bodo pojavljale manjše krajevne padavine. Jugozahodnik bo zjutraj ponehal, ponekod bo prehodno zapihal severozahodni veter. V sredo bo deloma sončno in povečini brez padavin.

Če je pretekli teden zaznamoval močan severozahodni veter, tokrat vremenoslovci torej svarijo pred okrepljenim jugozahodnikom. Slabo vreme s padavinami in močnim severozahodnim vetrom je pretekli torek in sredo čez dan ter v večernih in nočnih urah sicer že prizadelo 13 pomurskih občin. Preteklo sredo, 5. februarja, so v Sotini sunki vetra na trenutke dosegli celo 88 km/h, veter pa je podiral telefonske in električne drogove ter odkrival strehe. Ponekod je bila zato motena oskrba z električno energijo. Zaradi obilnih padavin in vetra je že v ponedeljek prišlo do izpada električne energije na razdelilni transformatorski postaji Murska Sobota in dveh postajah v Radencih. Brez elektrike je ostalo 3167 odjemalcev.

veter, lendava
Leon Novak
To so bile posledice nedavnega vetroloma v Dolgovaških goricah.

Zaradi podrtega drevja je bil na nekaj cestnih odsekih v Pomurju oviran promet. V torek po 9. uri je zunaj naselja Stogovci v Občini Apače na cesto padlo drevo prav v trenutku, ko je mimo peljala kolesarka. Ta je ob tem dobila odrgnine. V sredo malo pred 12. uro je v Gederovcih drevo, ki ga je veter podrl na cesto, padlo na osebni avtomobil avstrijskih registrskih oznak. Nastalo je za deset tisoč evrov škode, voznik pa je v dogodku ni skupil.

veter. 5.2.2020
meteo.si
Povprečni in najvišji sunki vetra v Pomurju in Sloveniji v sredo, 5. februarja ob 14.30.

vreme gasilci veter