vestnik

Preverite, katere so najbolj vabljive točke za tatove koles v Pomurju, ter kako prevozno sredstvo zavarovati

Vestnik, 2. 7. 2020
Pixabay
Tatvine koles so v poletnem času pogoste.
Črna kronika

V poletnih mesecih policisti zaznavajo več tatvin koles, saj jih oškodovanci takrat tudi največ uporabljajo.

Policisti ugotavljajo, da storilci izkoriščajo predvsem trenutke nepazljivosti oškodovancev, ko ti svojih koles ne zaklenejo oziroma jih ne zavarujejo primerno. Kazniva dejanja tatvin koles na območju Policijske uprave Murska Sobota so razpršena, vsekakor pa imajo storilci več priložnosti na mestih, kjer je koles več in niso v varovanem ali ograjenem prostoru. 

Dodajajo še, da so najbolj priljubljene točke za tatvino koles na območju PUMS kolesarnice in dvorišča pri stanovanjskih blokih v Murski Soboti in Lendavi. Izvajajo se tudi priložnostne tatvine z dvorišč stanovanjskih hiš, kjer so na vidnih mestih nezavarovana kolesa, vendar tu lokacij ni mogoče določiti. Policisti zato pozivajo k preventivnemu obnašanju lastnikov in uporabnikov koles. "Ugotavljamo, da oškodovanci ob prijavi tatvine povedo le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj," so še sporočili. 

poni
Majda Horvat
Fotografija je simbolična.

Kako najbolje zavarovati kolo? 

- Kolo, ki dalj časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru.

- Če ga puščate na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen. 

- Zaklenite ga z dobro ključavnico, še bolj je, če kolo priklenete k ograji.

- Zapišite si podatke o kolesu: znamko, model in barvo kolesa, tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor, morebitnih posebnosti, individualnih znakov in poškodbe ter dodatno opremo. 

- Če vam kolo ukradejo, prijavite tatvino policiji. 

tatvina-kolesa murska-sobota poletni-meseci