vestnik

Januarska tragedija po nočni izmeni v Avstriji: Mlademu vozniku za smrt dveh prijateljic pogojna kazen

Andrej Bedek, 18. 6. 2020
BFV Feldbach
Avstrijski mediji so nesrečo, v kateri sta umrli dve Prekmurki, opisali kot grozljivo.
Črna kronika

Štiriindvajsetletni voznik iz Vanče vasi je v svojem avtomobilu po končanem delu v nočni izmeni v predelovalnici usnja v Wollsdorfu iz Avstrije domov peljal tri sodelavke, dve pa sta, ker je med vožnjo zaspal, umrli.

Deželno sodišče v Gradcu je 24-letnika iz Vanče vasi včeraj obsodilo na šest mesecev pogojne kazni in stransko kazen plačila 2.400 evrov denarne kazni, ker je v svojem avtomobilu po končanem delu v nočni izmeni v predelovalnici usnja v Wollsdorfu iz Avstrije 14. januarja letos domov peljal tri sodelavke, dve pa sta, ker je med vožnjo zaspal, umrli. Deželno sodišče ga je spoznalo za krivega, ker je med vožnjo zadremal in zato zapeljal na nasprotno stran ceste B66 med Bad Gleichenbergom in Merkendorfom. To pa se je zgodilo prav v trenutku, ko je nasproti pravilno pripeljal voznik v avtomobilu z avstrijskimi registrskimi oznakami. Mladi Prekmurec je treščil v Avstrijca, obe vozili sta po silovitem trčenju zleteli s ceste.

82326177_2711568258878832_9196279632259710976_o
BFV Feldbach
Avstrijski mediji so nesrečo, v kateri sta umrli dve Prekmurki, opisali kot grozljivo.

46-letnica z Sodišinec, ki je bila v obtoženčevem avtomobilu, je življenje izgubila že na prizorišču nesreče, 43-letnica iz Zenkovec pa je zaradi hudih poškodb kmalu umrla v bolnišnici v Vrbni (Feldbachu). 39-letni avstrijski voznik, ki so mu pomagali v graški bolnišnici, ter takrat 23-letnik, ki je bil v intenzivni negi, so nesrečo preživeli. Prav tako 32-letna sopotnica v njegovem vozilu.

avstrija, nesreča
BFV Feldbach
Avstrijski mediji so nesrečo, v kateri sta umrli dve Prekmurki, opisali kot grozljivo.

Državno tožilstvo iz Gradca je takoj po nesreči zavarovalo razbitine avtomobilov in odredilo, da jih pregleda strokovnjak za prometno varnost. Graško tožilstvo ni že prvič izključilo možnosti, da je vzrok za tragedijo to, da je takrat še 23-letnika za volanom premagal spanec. Včeraj ga je isto tožilstvo prav iz tega razloga na deželnem sodišču v Gradcu obtožilo nepremišljene vožnje in povzročitve poškodb potnikom v cestnem prometu. Po končanem procesu na izrečeno sodbo – pol leta pogojnega zapora in denarno kazen – se za zdaj graško tožilstvo, ki je sicer zahtevalo strožjo sankcijo, še ni pritožilo. Na izreku sodbe pa je tamkajšnje sodišče svojo odločitev utemeljilo na tem, da je izrečena kazen dovolj stroga v luči, ker je povzročitelj v nesreči izgubil dve svoji prijateljici. Sodba še ni pravnomočna.

avstrija tragedija