vestnik

V Murski Soboti predčasno izpuščen en obsojenec

Marina Vrbnjak, 13. 4. 2020
Nataša Juhnov
Na murskosoboškem oddelku zavoda za prestajanje kazni zapora bo z uveljavitvijo interventnega zakona predčasno izpuščen en obsojenec, štirim obsojencem bo prekinjeno prestajanje kazni.
Črna kronika

Novi zakon omogoča prekinitev prestajanja zaporne kazni ali predčasni odpust. Presoja je v rokah direktorjev

»Po uveljavitvi interventnega zakona bo predčasno izpuščenih predvidoma 52 obsojencev, 114 obsojencem pa bo predvidoma prekinjena kazen po uradni dolžnosti. V oddelku Murska Sobota bo z uveljavitvijo interventnega zakona predčasno izpuščen en obsojenec, štirje obsojenci bodo deležni prekinitve po uradni dolžnosti,« so nam povedali pri Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS). Z zakonom o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni sta namreč med drugim sprejeta začasna ukrepa prekinitve prestajanja kazni zapora in predčasnega odpusta obsojencev.
Presoja temelji na varnostni oceni
Obsojenci, pri katerih obstaja celo najmanjša ponovitvena nevarnost, ne bodo odpuščeni iz zavoda, niti ne bo njihova kazen prekinjena, pojasnjujejo pri URSIKS. Direktorji zavodov za vsakega obsojenca posamezno presojajo, ali izpolnjuje pogoje za prekinitev prestajanja kazni ali za predčasni odpust. Presoja temelji predvsem na varnostni oceni in s tem povezani nevarnosti za družbo. Že začeti postopki v zvezi s pozivom obsojenca na prestajanje kazni zapora, se prekinejo do konca trajanja ukrepov po interventnem zakonu, novi postopki pa se ne začnejo.

zapor, zavod-za-prestajanje-kazni
Nataša Juhnov
Zapor v Murski Soboti. Slika je simbolična.

Mirne lahko ostanejo tudi žrtve kaznivih dejanj, ki se bojijo za lastno varnost. Prekinitev prestajanja kazni bo mogoča le pri tistih zapornikih, ki so med dosedanjim prestajanjem kazni aktivno izpolnjevali obveznosti iz osebnega načrta in ne predstavljajo varnostnega tveganja. »Gre torej za obsojence, ki so že varnostno preizkušeni,« so pojasnili.

V času prekinitve kazen miruje in se ne všteje v čas prestajanja zaporne kazni, zato bodo morali obsojenci po koncu prekinitve še neprestani del kazni prestati v celoti.
Nobenih ugodnosti pa zakon ne predvideva za pripornike. Med nujnimi zadevami, ki na sodiščih neprekinjeno tečejo naprej, so še vedno preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost, torej zadeve, v katerih je obdolžena oseba v priporu. Tu se roki ne ustavljajo. »Odveč je torej skrb, da bi nekoga, pri katerem obstajajo priporni razlogi in je nevaren za družbo, sedaj izpustili na prostost na podlagi določb interventnega zakona,« mirijo.
zapor obsojenec