vestnik

Toliko vozil so zasegli pomurski policisti

Vestnik, 10. 12. 2021
Jure Zauneker
Letos več zasegov vozil kot lani. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Do 7. decembra je policija zasegla 197 vozil hujšim prekrškarjem, kar je več kot lani.

V sredo so pomurski policisti zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja zasegli tri vozila. 

Na območju PU Murska Sobota je bilo v letošnjem letu, in sicer do 7. decembra, zaseženih 197 vozil, lani v istem obdobju pa 162. Od tega je po določilih Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) letos bilo zaseženih 189 in lani v istem obdobju 153, po določilih Zakona o prekrških (ZP-1) pa letos 8 in lani 9.

Policisti največkrat vozila zasežejo na podlagi zakona o pravilih cestnega prometa in zakona o prekrških. Torej, kot so vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja, vožnja avtomobila v času, ko ima voznik prepoved vožnje. Pa tudi, ko vozniki v nevarnost spravljajo soudeležence v prometu. "Ugotavljamo, da so kršitelji v večini primerov stari znanci policije, ki ne upoštevajo cestnoprometnih predpisov in se vozijo brez veljavnega vozniške dovoljenja."

Pregledujte veljavnost vozniških dovoljenj

Prav tako se v zadnjem času policisti srečujejo z vozniki motornih vozil, ki morajo za podaljšanje vozniškega dovoljenja opraviti dodatno usposabljanje za vožnjo ali zdravniški pregled. "Poudarjamo, da je tako vozniško dovoljenje neveljavno in je pogoj za zaseg motornega vozila." Policisti ob tem opozarjajo udeležence v cestnem prometu, da pregledajo veljavnost svojih vozniških dovoljenj in ga pravočasno podaljšajo. 

policija, simbolna
Jure Zauneker
Policija

Ko policisti zasežejo vozilo, ga z avtovleko pripeljejo k pogodbeniku v hrambo. Pri tem policija plača stroške prevoza in stroške hrambe, ki jih potem uveljavlja v postopku o prekršku. Vse stroške, tudi sodniške, plača obsojeni kršitelj. O končni usodi zaseženega vozila nato odloči sodišče. Po opravljenem postopku avto vrne ali ga odvzame in nato uniči oziroma izroči ustreznemu organu ali pa proda. Natančno določenih pogojev za to ni, sodišče odloča od primera do primera. Če sodišče odloči, da se bo vozilo prodalo, je za to pristojna finančna uprava, denar pa je prihodek države.  Kljub povečanju števila je še vedno veliko vzornih voznikov, ki spoštujejo cestno prometne predpise, so še strnili ugotovitve na Policijski upravi Murska Sobota. 

zaseg avtomobili kronika pums