vestnik

Znane so nove podrobnosti: Za gram kokaina v Murski Soboti tudi 100 evrov

ABE, 23. 10. 2019
PUMS
Zasežena droga iz policijskih preiskav.
Črna kronika

Iz Pomurja ni glavnih osumljencev, največ trgovanja z drogo je bilo na Ptuju in v Mariboru.

Storjenih 74 kaznivih dejanj, odkritih 21 osumljencev, 8 glavnih prekupčevalcev, starih med 21 in 55 let, je priprtih, po oceni policije je bilo na trgu preprodanih vsaj 100 gramov kokaina in kilogram heroina, z nezakonito trgovino z drogo je bilo zasluženih vsaj 60 tisoč evrov. Med priprtimi ni Pomurcev, osumljenci iz regije so imeli le postranske vloge.

droga, policija
PUMS
Zasežena droga iz policijskih preiskav.

Tak je izplen obsežne kriminalistične akcije na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje in Ljubljana. Roman Medik, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto murskosoboške kriminalistične policije, je ob predstavitvi podčrtal, da so razbili tri združbe, ki so iz koristoljubja drogo preprodajale predvsem na Ptuju in Mariboru, in to ob srednješolskih centrih, avtobusni in železniški postaji. Tudi mladostnikom, je potrdil Medik.

Roman Medik
PUMS
Roman Medik, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto murskosoboške kriminalistične policije, je povedal, da so razbili tri združbe.

Policijske aktivnosti zoper priprto osmerico in druge člane združb, večinoma gre za ljudi, ki so se v preteklosti že pečali s prekupčevanjem droge, so se pričele na območju murskosoboške policijske uprave v začetku leta, ko so opazili nenaden porast trgovine s prepovedano drogo. Preiskovalci so nato s klasičnimi policijskimi metodami in tudi prikritimi ukrepi prišli na sled prekupčevalcev in uživalcev prepovedanih drog z območja vseh štirih policijskih uprav, kjer so v ponedeljek potekale hišne preiskave.

droga, policija
PUMS
Zasežena droga iz policijskih preiskav.

»Naloge v združbah, ki so bile dobro organizirane, so bile zelo natančno razdeljene, in znotraj vsake posamezne združbe je vladala hierarhija,« je še razložil vodja oddelka. Kriminalisti so v hišnih preiskavah zasegli 35 gramov kokaina, 759 gramov heroina in 5,2 kilograma konoplje.

Kriminalistični inšpektor je tudi predstavil, kakšne so cene na trgu. Zanimivo je, da sta kokain in heroin cenejša v Ljubljani, kakor v Murski Soboti. Če gram kokaina v prestolnici stane med 30 in 40 evri, se njegova cena zaradi tihotapljenja in nevarnosti, ki ob tem preti tihotapcem, v Murski Soboti zviša tudi do 100 evrov za gram. Gram heroina je od 10 do 15 evrov v Ljubljani, v prekmurski prestolnici 50.

PUMS
Zasežena droga iz policijskih preiskav.
droga policija sodišča kokain heroin