vestnik

(NAGRADNA IGRA) Kdaj je nastala legendarna Zvezdica Zaspanka?

Vestnik, 11. 12. 2020
Wikipedia
Frane Milčinski - Ježek se je rodil v Ljubljani kot tretji otrok v družini uglednega pisatelja in sodnika Frana Milčinskega in matere Marije Milčinske.
Akcije in nagradne igre

Frane Milčinski - Ježek, avtor številnih del za mladino in odrasle, ki je napisal tudi Zvezdico Zaspanko, bi 14. decembra praznoval 106. rojstni dan.

Zvezdica Zaspanka je prva slovenska radijska igra za otroke in ena najuspešnejših slovenskih del, ki govori o zaspani zvezdici, ki z zamujanjem v službo na nebu povzroča zmedo. Boter Mesec jo za kazen pošlje na zemljo, tam pa živi strašni razbojnik Ceferin, ki ima kamen namesto srca. Zgodba prinaša pomemben nauk o tem, da ljudi ne smemo soditi po zunanjosti, o pomenu vzgojne kazni, odgovornosti za dobro opravljeno delo, …

Tokrat smo izbrskali nekaj zanimivosti o legendi radijskih in televizijskih oddaj, med njimi pa najdete tudi odgovor na nagradno vprašanje »Kdaj je nastala legendarna Zvezdica Zaspanka«

- Frane Milčinski – Ježek je bil uspešen na več področjih. Poznamo ga kot satirika, mladinskega pisatelja, igralca, režiserja, humorista, pesnika in šansonjerja.

- Njegovi starši so sicer želeli, da doštudira pravo, a je Frane pustil študij in se raje posvetil gledališču.

- Kasneje se je vpisal na študij slavistike in za nekaj predmetov pridno študiral, vendar je tudi to opustil.

frane-milčinski, frane-milčinski-ježek
Wikipedia
Frane je bil predan delu, saj je delal cele dneve in še ponoči, kar je vplivalo tudi na njegovo zdravje.

- Milčinski je delal v več gledališčih, in sicer v Šentjakobskem, nekaj časa je sodeloval tudi z zagrebškim, leta 1940 pa se je zaposlil v Drami.

- Med vojno je zaradi izjave bil aretiran in interniran v Gonars, po osvoboditvi je delal v Drami SNG, kasneje pa na RTV Ljubljana.

- Na radiu je bil od leta 1936 do 1979, kjer je delal skoraj vse. Od prevajanja do zabavanja poslušalcev.

- Milčinski je napisal prvo slovensko radijsko igro za odrasle Strme stopnice. Leta 1947 pa je nastala še legendarna Zvezdica Zaspanka. Delo je v času od svojega nastanka oživelo v številnih medijih, naprej leta 1952 kot radijska igra, kasneje na gledaliških odrih in v književni obliki kot slikanica. Ko je pravljica leta 1959 izšla v knjižni obliki, je Ježek zanjo prejel Levstikovo nagrado, istega leta jo je med najboljša lutkovna besedila z vsega sveta uvrstila moskovska založba Izkustvo. 

Zvezdica zaspanka
Neznano
Zvezdica Zaspanka je ena tistih zgodb, brez katere ni mogoče zrasti

- Za svoje delo je leta 1975 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. 

- Umrl je 27. februarja 1988.

Na nagradno vprašanje lahko odgovorite do 15. decembra v komentar pod objavo na našem Facebook ali Instagram profilu. Izžrebali bomo dva nagrajenca, ki bosta prejela obrazno masko z našim logotipom. Srečno.

nagradna-igra zvezdica-zaspanka frane-milčinski-ježek