vestnik

(NAGRADNA IGRA) Veste, katero je najbolj belo mesto?

Vestnik, 18. 12. 2020
G.G.
Prvo snežno pošiljko smo tudi v Pomurju že dobili, nas bo razveselila še kakšna v "pravi zimi"?
Akcije in nagradne igre

Začetek koledarske zime na severni polobli naznanja zimski solsticij ali sončev obrat, ta se bo letos zgodil v ponedeljek, 21. decembra ob 11.02. To bo najdaljša noč in najkrajši dan. Zima se bo končala ob spomladanskem enakonočju, ki bo 20. marca ob 10.37.

Ker po navadi z zimo povezujemo sneg, smo o njem pripravili nekaj zanimivih dejstev, med katerimi najdete tudi odgovor na nagradno vprašanje "Katero je najbolj belo mesto?"

Veste? 

- Sneg pravzaprav ni bel, ampak prozoren. Belega vidimo zato, ker odbije skoraj vso svetlobo, ki prispe do njega. Ker je sončna svetloba bela, je tudi sneg bel.

- Lahko je tudi moder. Večina svetlobe se odbije v manj kot centimeter globoki plasti snega, če pa v sneg skopljemo luknjo, bo imel v večjih globinah nekoliko modrikasto barvo. To se zgodi, ker sneg bolj absorbira rdeč spekter sončne svetlobe kot modrega. V globlje dele snega pa prodre več modre svetlobe.

- Snežinke so najrazličnejših oblik, vsaka je sestavljena iz okoli deset milijonov ledenih kristalov, ki imajo najpogosteje obliko šesterokotne prizme. 

2a4f88f9dd14ffc9f168ca8f0fe926f1
Nataša Juhnov
Snežinke so najrazličnejših oblik, vsaka je sestavljena iz okoli deset milijonov ledenih kristalov, ki imajo najpogosteje obliko šesterokotne prizme.

- V sredini skoraj vsake snežinke je trden delec prahu, ki lahko izhaja tudi iz vulkanskega pepela, lahko je prah iz vesolja ali zrnce peloda.

-Na Antarktiki ravna snežna odeja tako učinkovito odbija zvočne valove, da se ob ugodnih razmerah normalen glas sliši kilometre daleč.

- Aljaško mesto Valdez je najbolj belo mesto, tam vsako leto v povprečju pade 10 metrov snega.

- Največja snežinka, ki so jo kadarkoli zabeležili, naj bi bila 38-centimetrska, ki je padla januarja 1887 v ameriški Montani.

Zima čudovita
Foto: pixabay
Sneg pravzaprav ni bel.

- 19. januarja praznujemo svetovni dan snega, s tem Mednarodna smučarska zveza promovira dejavnosti na snegu za mlade.

- Finščina ima več kot 40 različnih izrazov za sneg.

- Snegofobija je strah pred snegom, ki lahko izvira iz travmatične izkušnje s snegom iz otroštva.

Do torka, 22. decembra, lahko sodelujete v nagradni igri. Odgovor na vprašanje "Katero je najbolj belo mesto?" zapišite pod komentar pod objavo na našem Facebook in Instagram profilu. Izžrebali bomo dva nagrajenca, ki bosta prejela obrazno masko z našim logotipom. Vabljeni k sodelovanju.

nagradna-igra sneg zima