vestnik

Tako je med epidemijo v Centru starejših Hodoš

D. N., 27. 4. 2020
Damjana Nemeš
V Centru starejših Hodoš je 66 oskrbovancev.
Popularno

V Centru starejših (CS) Hodoš, enoti Socialnovarstvenega zavoda (SVZ) Hrastovec, je trenutno 66 oskrbovancev, zanje skrbi štirideset zaposlenih.

Kot so povedali v SVZ Hrastovec, se dosledno ravnajo po navodilih pristojnih za preprečevanje okužbe z virusom v domu. »V stalnem stiku smo z epidemiologom, ki nam da strokovne nasvete, kako ukrepati. Potrdil je tudi naš program za preprečevanje in obvladovanje okužbe, ki nam narekuje, kako ravnati v primeru okužbe,« pojasnjujejo. Zaščitne opreme imajo v SVZ Hrastovec in njegovih enajstih enotah trenutno dovolj. Prejeli so maske tipa FFP-2 in FFP-3, ki se uporabljajo pri oskrbi stanovalcev, okuženih s koronavirusom. »Prejeli smo tudi zaščitne plašče, kape, rokavice, očala in drugo opremo, ki bi jo uporabili v primeru suma na okužbo s koronavirusom, kakor nam narekuje protokol,« še pojasnjujejo in dodajajo, da v CS Hodoš delajo vse, da bi preprečili vdor okužbe.

svz-hrastovec, center-starejših-hodoš, hodoš
Damjana Nemeš
Center starejših Hodoš.

Prepoved obiskov od začetka marca

Popolna prepoved obiskov v vseh enotah SVZ Hrastovec velja od 6. marca, saj »gre za populacijo ljudi, ki je zaradi pridruženih osnovnih obolenj še toliko bolj ogrožena v primeru covida-19«. Vendar dopuščajo izjemo za družinske člane oskrbovanca, ki bi se poslavljal od življenja. Ob upoštevanju vseh samozaščitnih ukrepov bi svojcem oskrbovanca dovolili, da se od njega dostojno poslovijo. Od 12. marca, ko je bila razglašena epidemija, velja tudi omejitev gibanja za stanovalce. »Stanovalci se lahko gibljejo na svežem zraku na zaprtem dvorišču. Gredo tudi na sprehode, vendar le v spremstvu zaposlenih in v manjših skupinah, ki ne presega pet stanovalcev,« dodajajo.

Oskrbovanci v stikih s svojci po videopovezavi

V SVZ Hrastovec se zavedajo, da strogi ukrepi in nenadno zapiranje v ustanove vplivajo na splošno počutje oskrbovancev, zato ti sedaj še bolj potrebujejo oporo, predvsem pa razlago ukrepov. Kljub vsem omejitvam se stanovalci dobro počutijo, pravijo, da pa bi tudi v tem času ohranjali stike z najbližjimi, jim zaposleni omogočajo videopovezave po telefonu. »Če bi imeli svojci dodatna vprašanja glede aktivnosti in počutja stanovalcev, pa jim je seveda na voljo strokovno vodstvo.« Na vprašanje, ali se v domu bojijo okužbe, odgovarjajo pritrdilno. »Strah je prisoten, tudi med našimi zaposlenimi, zato jim ponujamo psihosocialno pomoč, če bi jo potrebovali. Naši zaposleni ravnajo zelo odgovorno in skrbno, saj tudi ob najmanjšem pojavu znakov morebitne okužbe s koronavirusom to sporočijo centru, ostanejo doma ter upoštevajo navodila osebnega zdravnika,« so še povedali. 

cs-hodoš svz-hrastovec