vestnik

Diamantna poroka: Anton in Olga tretjič pred oltarjem

Jože Žerdin, 7. 8. 2019
Jože Žerdin
Biserna poroka zakoncev Litrop iz Gornje Bistrice.
Popularno

Pred 60 leti sta se v župnijski cerkvi sv. Križa v Črenšovcih poročila zakonca Litrop iz Gornje Bistrice. 

Ob praznovanju diamantne poroke sta se Litropova v podružnični cerkvi Antona Martina Slomška na Gornji Bistrici udeležila svete maše, ki jo je daroval Karel Bedernjak ob somaševanju Roberta Bresta. V spomin na diamantno poroko sta prejela Marijino podobo. Pri maši so ubrano cerkveno petje spremljale ljudske pevke iz Bistric.


00745aa839b569e167064ae74bea0bc4
Jože Žerdin
Biserna poroka zakoncev Litrop iz Gornje Bistrice.


Zakonca Litrop izhajata iz kmečkih družin, celo življenje sta delala na zemlji, redila živino in oddajala tržne viške kmetijskih pridelkov in mleko. Kot sta nam povedala, je bilo življenje, ko sta se leta 1959 poročila, težko, bilo je veliko pomanjkanja in siromaštva. Anton, rojen leta 1932, je nekaj časa delal kot büjraš pri Vodnem gospodarstvu Mura Murska Sobota, nekaj let je delal kot sezonski delavec v Avstriji, pozneje pa se je doma na Gornji Bistrici posvetil kmetovanju. Žena Olga, rojena Balažic leta 1934, je prav tako delala na kmetiji, bila je gospodinja in vzgajala otroke. Rodila je tri hčerke, Lidijo, Valerijo in Olgo, ki so ju na jesen življenja obdarile s petimi vnuki. Ti dedka in babico radi obiščejo.


Zakonca Litrop sta z veseljem in žarom pripovedovala svoje življenjske zgodbe, ki sta jih doživela v šestdesetih letih skupnega zakonskega življenja. Antona je veselilo ribištvo in reka Mura, njun dom je namreč le streljaj od reke. Kljub letom sta vitalna in dobrega zdravja.

zakonca Litrop biserna poroka 60 let zakona