vestnik

Disneyjeva slavna gora zla je v resnici Triglav

D.Ži, STA, 6. 11. 2018
Borut Peršolja
Triglav.
Popularno

Na gori živi Chernabog, zahodnoslovansko božanstvo zla in teme, ki je v slovenščini poimenovano Črnobog.

Ob nedavni noči čarovnic je na plano prišla zanimivost, da so v studiih Walta Disneyja navdih za goro zla Bald Mountain, na kateri kraljuje Črnoglav, dobili po najvišjem slovenskem vrhu Triglavu. Kot je pojasnjeno na strani Disney Wiki, se je gora na filmu prvič pojavila v Disneyjevem animiranem celovečercu Fantazija iz leta 1940.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/SLCuL-K39eQ##
"Navdih za Bald Mountain (Golo goro) je bil Triglav, kar pomeni tri glave. Triglav je najvišja gora Slovenije in hkrati najvišja gora Julijskih Alp," je pojasnjeno na strani. Avtorji zapisa dodajajo, da se nastanek fantazijske gore po interpretaciji Disneyja ne nanaša na samo obliko gore Triglav, ki zajema tri vrhove, temveč na verovanja starih ljudstev iz regije, da masivna skalnata gmota predstavlja povezavo med tremi elementi - nebom, zemljo in podzemljem. Zato pa naj bi bila gora tudi popolna lokacija za nadnaravne ceremonije.
Na gori živi Chernabog, zahodnoslovansko božanstvo zla in teme, ki je v slovenščini poimenovano Črnobog ali Črnoglav. Ime tega božanstva je po eni od razlag popačenka imena Triglav, navaja slovenska Wikipedija.
V Disneyjevi risanki je Črnoglav krilati demon, stražar kristalne krogle, ki vsebuje grozno prekletstvo. Vse od filma Fantazija Gola gora v Disneyjevih produkcijah predstavlja izvor vsega zla, še piše na spletni strani.

Kaj zdaj berejo drugi