vestnik

Dubioza kolektiv z novim albumom #fakenews

Tomo Köleš, 26. 2. 2020
Arhiv zasedbe
Dubioza kolektiv s prekmurskim kitaristom Jernejem Šavlom je izdala nov album #fakenews. Foto Arhiv zasedbe
Popularno

Prekmurski kitarist Jernej Šavel ima nov album. Pravzaprav je to lažna novica, vendar ne docela. Šavel je resda izdal novo ploščo, a seveda skupaj s preostalimi člani svetovno znane skupine Dubioza kolektiv.

Album se primerno našemu uvodu imenuje #fakenews, po domače lažne novice, kar je pojav, ki v zadnjem desetletju na veliko zaznamuje medijsko dogajanje na zemeljski obli.


Na novem izdelku Dubioze kolektiv – gre za deseto studijsko ploščo – je devet pesmi, pri nekaterih so sodelovali tudi uveljavljeni gostje. Med njimi glasbeni znanec oz. prijatelj zasedbe Manu Chao, ki se ga da slišati že v uvodni skladbi Cross the Line. Mehiška glasbena skupina Los de Abajo je sodelovala pri pesmi Hoy Marijuana, jamajški glasbenik Earl Sixteen, znan tudi iz benda Dreadzone, pri skladbi Space Song, francoski duet Soviet Suprem pri pesmi Minimal, zraven je tudi redni sodelavec, makedonski trobentač Džambo Agušev. Najbolj zanimiv pa je prav gotovo novi pridruženi član, kot pravijo pri Dubiozi kolektiv.

0d4f17d5dbc8606695ce601f6c4f77d1
Aleš Cipot
Jernej Šavel, kitarist skupine Dubioza kolektiv.

To je robot Robby Megabyte, ki je v glavni vlogi v največjem hitu albuma, skladbi Take my Job Away, za katero je posnet tudi privlačen socialno-duhovit videospot. Robby Megabyte temelji na projektu InMoov francoskega oblikovalca in kiparja Gaela Langevina. A vseeno junak tega videa ni bil narejen v Franciji, ampak so ga ustvarili v klubu študentov Embedded Systems Club Steleks Elektrotehnične fakultete v Sarajevu.


Sodobno življenje, tehnologija, nezaposlenost, nepravičnost, krvave meje in migranti. To so teme, ki so v ospredju mednarodnega albuma #fakenews (besedila pesmi so v angleščini, francoščini in španščini), člani Dubioze kolektiv pa kot vedno ostro in kritično secirajo naš vsakdan. Vse skupaj je dobro zapakirano v znan stilski paket zasedbe, namreč mešanico skaja, rocka, reggaeja, duba, hiphopa in elektra, večkrat so omenjene zvrsti prepletene tudi z bosanskim narodnim melosom. Ob videospotu za skladbo Take my Job Away sta doslej izšla še videospota za pesmi Cross the Line (ta je v povsem animirani obliki) in Wild Wild East (posnet v živo na festivalu Boomtown Fair na jugu Anglije).
Jasno je že zdaj, da bo večina skladb z albuma priljubljen repertoar oboževalcev na koncertih skupine. Ta je že na turneji po Angliji, nato jo čaka Nizozemska, za zdaj nam najbližje lokacije nastopov benda so Dunaj (27. marca v Gasometru), Umag (22. maja na festivalu Sea Star) in Budimpešta (20. avgusta v parku Budapest). Po že običajni praksi je tudi album #fakenews na voljo za brezplačni prenos na spletni strani benda.

dubioza-kolektiv jernej-šavel #fakenews