vestnik

Edina v celoti slovenska ekološka sveča

Vida Toš, 23. 12. 2019
osebni arhiv
Bogdan Dobnik in Mirjana Puhan pri proizvodnji dišečih sveč Oilright.
Popularno

Za izdelavo sveč uporabljajo odpadno jedilno olje

Socialno podjetje Bolje je družba za odgovorno ravnanje z odpadki iz Murske Sobote, ki skrbi za odvoz odpadnega jedilnega olja ter razgradljivih kuhinjskih odpadkov, v njenem ozadju je društvo Ozara Slovenija. »Socialno podjetje smo ustanovili z namenom ne samo zaslužiti, ampak ustvariti neko spremembo na bolje. Našli smo tržno nišo zbiranja in odvoza nenevarnih odpadkov, predvsem nas je zanimalo odpadno jedilno olje,« pojasnjuje direktor podjetja Bolje Bogdan Dobnik. Od začetka so vedeli, pravi Dobnik, da bi radi olje predelovali, saj v Sloveniji ta dejavnost ni bila tako razširjena. Že ob ustanovitvi podjetja so razmišljali o tem, kako iz odpadnega olja narediti nagrobne sveče, nato pa so to idejo za nekaj časa opustili. »Očitno je moralo miniti kakšno leto ali dve, da smo začeli iz odpadnega jedilnega olja izdelovati dišeče sveče.« Gre za dišeče sveče z blagovno znamko Oilright.

Oilright rešuje več problemov

Oilright ne rešuje le okoljskih, ampak tudi socialne oziroma družbene probleme. Sveče, narejene iz odpadnega jedilnega olja, najbolje reciklirajo ta odpadek brez uporabe kemikalij, hkrati pa pomenijo najboljši možen nadomestek okolju in ljudem neprijaznih parafinskih sveč. Poleg tega sveče ročno izdelujejo ljudje z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju. Podjetje ob že izdelanih svečah prodaja še komplete za izdelavo sveč doma, ki zajemajo prašek za izdelavo voska z nestrupenimi dišavami, bombažni stenj, merilno žličko in navodila. Doma morate imeti le štedilnik, mikrovalovno pečico in nekaj odpadnega olja. Tretji izdelek omenjene blagovne znamke so neškodljive barve za obarvanje sveč iz odpadnega jedilnega olja.


Kako pomembno je, da odpadnega jedilnega olja ne zlivamo v stranišče ali odtok, pove podatek, da lahko samo en liter v kanalizacijo zlitega olja onesnaži tisoč litrov vode. Oilright, kar bi v dobesednem prevodu iz angleščine pomenilo olje pravilno, hkrati napeljuje na vzklik odobravanja »all right« reševanja družbenih problemov. Glede na to, da so ljudje sveče Oilright dobro sprejeli, še posebej možnost, da jih izdelajo sami, so se pri podjetju odločili za korak naprej, za izdelavo nagrobnih sveč.

»Edina« je res edina
Lotili so se izdelave nagrobne sveče Edina, ki bo med ponudbo sveč v Sloveniji okolju najbolj prijazna in edina v celoti slovenska. »Bolj slovenske sveče ne morete najti,« pove Dobnik, »ker je narejena iz olja, ki ga zberemo v Sloveniji.« Steklen kozarec, v katerem je sveča, pa izdeluje Steklarna Hrastnik. Z njo želijo prispevati k zmanjšanju števila odpadnih nagrobnih sveč in plastike ter elektronskih delov in baterij, ki ostajajo za svečami sicer. 
Za Edino ne bo ostalo odpadkov, saj bo mogoče kozarce očistiti in ponovno napolniti z voskom. Ponovno uporaben bo tudi pokrovček, ki bo iz aluminija. 

In kako poteka izdelava sveče? »Olje približno tri ure segrevamo, da izpari vsa voda, nečistoče pa se usedejo na dno. Nato mu dodamo belilno zemljo, ga filtriramo in tako dobljeno snov spremenimo v trdno stanje. Dodamo mu naravne dišave in – vosek je tu,« pojasnjuje Dobnik.

Vodja projektov pri podjetju Bolje je Prekmurka Mirjana Puhan iz Bogojine. Najprej je pisala podjetju, da bi lahko na stojnici poleg svojih lesenih izdelkov prodajala tudi dišeče svečke. Dobnik, ki je iz Ljubljane, jo je nato povabil k sodelovanju. Puhanova že vse življenje »boleha« za tem, da ne more ničesar zavreči in vsemu želi dati neko novo vrednost. »Bistvena sprememba na bolje se mi zdi, da lahko svečo narediš kar sam doma, brez kakršnih koli odpadkov in ob tem uporabiš odpadno olje iz svojega gospodinjstva,« še pove.

sveča edina