vestnik

Edita čuti: Panta rei! (Vse teče!)

Edita Nemec, 30. 1. 2019
Pixabay
Tvegam in Zaupam, se prepuščam in plešem v soju zvezd in sveč!
Popularno

Panta rei je najbolj znan izrek Heraklita (535-475 pr.n.št.), enega pomembnejših grških predsokratikov, ki so ga imenovali tudi Mračni, saj se je velikokrat izražal v metaforah boja, vojne in katastrof.

Njegova osnovna misel je, da se vse spreminja, da je večen samo Kozmični red, v katerem vlada harmonija, zato je svetoval, naj se ne navezujemo na minljive posvetne stvari.


“Dvakrat ne moreš stopiti v isto reko!”, je ravno tako njegova misel, ki nas osvobaja obžalovanj in očiščuje za nova doživetja.
Moja velika želja je bila plesati tango.

b3ec51ccbc711bc79dfc438dd8c056db
Pixabay
Tvegam in Zaupam, se prepuščam in plešem v soju zvezd in sveč!


Ko sem živela v mestih ali njihovi bližini, nikoli nisem zbrala dovolj poguma, imela plesalca ali drugih pogojev, za katere sem mislila, da morajo biti izpolnjeni.
Odlašala sem, dokler se nisem približala svoji polovici stoletja. Potem se je lahko zgodilo. Našla sem tečaj, plesalca in se iz Goričkega vozila v Maribor, Celje, Ljubljano. Za dve ali tri ure plesa.
Vsa prigovarjanja o potratnosti in drugi pomisleki so naleteli na gluha ušesa.
“Hočem živeti, plesati, meditirati v objemu!” Vse to je bil zame tango in prepričana sem bila, da bom ostala vitalna plesalka do pozne starosti, saj je bila ljubezen tako goreča.
Prvi znaki tujosti so me zajeli na milongi (plesni večer tanga) v Grazu, kamor sem se odpeljala po izpolnjenem dnevu in večerni meditaciji. Kot po češnjo na torti življenja.
Prišla sem v dvorano s številnim ženskim občinstvom, vse pa smo iskale daljše srečanje z moškim pogledom, ki pomeni povabilo za naslednjo tando (štiri različne skladbe z istim plesalcem).
Brezhibne toalete in osamljena srca, ki hrepenijo po trenutku bližine in zaustavljenem času v objemu neznanca.


Bom res tako preživljala večere ob vikendih?
Pogoltnila sem cmok, na srečo zaplesala, toda nisem bila več ista.
V tem času je bil v Prekmurju tudi izjemen kiropraktik, dolgoletni meditant in certificirani praktik Božanske masaže gospod Alek Stošić.
Prvič sem njegovo masažo doživela pred dvema letoma in od takrat se vedno veselim njegovega prihoda v Slovenijo, saj to edinstveno terapijo žal pri nas nihče ne izvaja, je pa podobna generalnemu servisu. Uravnoteži se skelet, odprejo meridiani, energija Svetlobe s pomočjo zavestnega dihanja in pozorne prisotnosti prečisti telo in duha.
Vedno sem čutila delovanje masaže še nekaj časa po terapiji, kljub temu pa ji nisem pripisovala tako velike transformacijske moči, kot sem jo doživela pred kratkim. Mogoče tudi zaradi tega, ker sem od lanskega oktobra v zelo intenzivnem in duhovno plodnem obdobju.
V trenutkih počitka po terapiji, še vedno ležeča na tleh, sem občutila absurdnost svojih hrepenečih tango potovanj.

881ed422fc415d5fc0331c492bcd77ea
Pixabay
Ko je učenec pripravljen, pride učitelj in če je dovolj moder, postane učenec učečega.


Osvobojena sem še nekaj časa prisluškovala svojemu varuhu želja. Tango ni bil več na seznamu. Odpovedati sem morala enotedenske Tango počitnice v Veržeju z meni najljubšima učiteljema iz Celja. Eno leto sem se jih veselila, si uredila prost termin, da se jih nazadnje ne bom udeležila.
Z veliko topline v srcu se spomnim srčnega sprejema v tango druščino, vseh dobrih plesalcev, ki so z mano potovali po parketu, ter sester po duši, v katerih sem se prepoznala.
Tango je bil močna želja, ki se je zadovoljila, izzvenela in me spremenila. Naučila sem se, kako prisluhniti plesalcu, se prepustiti in za delček sekunde prej ujeti njegovo namero, kam in kako namerava stopiti. Še vedno sem začetnica pri tangu, toda občutek imam, da vse bolj mojstrica svojega življenja.
Največja sreča ni takrat, ko se ti izpolni želja, ampak ko želje ni več in zavlada Mir!
Ne bojim se sprememb, z iskreno radovednostjo in hvaležnostjo se jih veselim, saj vem, da bodo prispevale k moji še budnejši prisotnosti in zavedanju tega neprecenljivega bogastva, ki je Življenje samo.
Tvegam in Zaupam, se prepuščam in plešem v soju zvezd in sveč!
Vem, da me nič in nihče ne more prizadeti, saj je vse, tako dobro in slabo –
( oboje je samo način mojega subjektivnega vrednotenja), darilo Boga na moji poti učenja biti Čista Ljubezen.
Vse je v nenehnem spreminjanju!
Moje poslanstvo je Biti Ljubezen, zato je Ljubezen edina konstanta v mojem življenju, ki ga zaradi tega živim brez obžalovanj.

edita čuti kolumna pantha rei