vestnik

Peter je figure izdeloval že kot fantič

Marina Vrbnjak, 6. 6. 2020
Marina Vrbnjak
V Noršincih pri Ljutomeru živita od leta 1977, ko sta se tja preselila iz Ljutomera.
Popularno

Zakonca Marta in Peter Prelog sta si namesto vrtnih palčkov omislila kar vas Smrkcev, ki jih je Peter Prelog izdelal iz odpadne embalaže.

Ko se je pred tremi leti na velika platna vrnila risanka Smrkci, so se jih razveselili številni otroci po vsem svetu. »Radi so jih gledali tudi otroci najinega nečaka, ki so zdaj stari osem in pet let,« pove upokojeni avtomehanik Peter Prelog iz Noršinec pri Ljutomeru.
Ker sta z ženo Marto ravno takrat urejala vrtne kotičke pred hišo, je padla ideja, da naredi vasico čudežnih bitij, ki v risanki domujejo v znamenitih hiškah v obliki gob.

smrkci, vrtna-dekoracija
Marina Vrbnjak
»Skoraj vse figurice so iz gradbenega materiala siporeks. Pilil in žagal sem ga in tako so nastali Azrael, smrkec Filozof in ata Smrk,« pove Peter Prelog.


Prelogova v Noršincih živita od leta 1977, ko sta se tja preselila iz Ljutomera. Pred upokojitvijo je Peter Prelog opravljal delo avtomehanika v podjetju Servis vozil in kmetijske mehanizacije v Ljutomeru kot serviser v osebnem oddelku. »Že kot majhen fant sem na paši z žepnim nožem, ki mi ga je kupil stric, izrezoval iz lesa razne figurice. Med njimi tudi šahovske, šahovnico, biljard, otroški nogomet z igralci,« pove. Zakonca nista imela otrok, sta se pa k njima preselila nečak in njegova žena. »Kmalu smo dobili fanta Miha in za tem še dvojčici Majo in Mašo, ki so nam življenje zelo popestrili.« 

smrkci, vrtna-dekoracija
Marina Vrbnjak
Smrkci.

Največ težav mu je povzročal Gargamel

Dve leti je počasi, a vztrajno ustvarjal prav posebno vrtno dekoracijo, ki jo je dopolnil z vodnjakom. »Skoraj vse figurice so iz gradbenega materiala siporeks. Pilil in žagal sem ga in tako so nastali Azrael, smrkec Filozof in ata Smrk,« pove Peter Prelog. Zraven je dodal še dva smrkca, ki se gugata, ter hiško, kot je v risanki. »Največ težav mi je povzročal Gargamel, ki sem ga ustvarjal najprej,« pove. S prvo ustvarjeno glavo Gargamela ni bil preveč zadovoljen, a jo še vedno hrani. Da ni vse tako preprosto, mora sedemdeset centimetrov visoka figura Gargamela še vsaj na videz poganjati vodo. Pod celotno garnituro je namreč sod s petdesetimi litri vode, ki neprestano kroži po ceveh in ustvarja vodomet. »Celotna struktura, vse cevi, ki jih vidite, so iz odpadne embalaže, večinoma iz plastenk,« še razloži štiriinsedemdesetletni upokojenec. Le Gargamel je ustvarjen iz poliuretanske pene, da se lažje premika.

smrkci, vrtna-dekoracija
Marina Vrbnjak
Večina ročno ustvarjenih figur je visokih trideset centimetrov, maček Azrael pa dobrih pet centimetrov več.

Pri svojem ustvarjanju je Peter Prelog veliko časa posvetil tudi barvanju figur z barvnimi razpršili ter dograjevanju lučk, ki ponoči žarijo in osvetljujejo kotiček. Hiška v obliki gobe ima tudi streho, ki se da odstraniti. Preostale ročno ustvarjene figure so visoke trideset centimetrov, maček Azrael pa dobrih pet centimetrov več. Ponoči je vrtna dekoracija osvetljena z lučkami, ki so skrite tudi znotraj smrčje hišice. »Edino Smrketa je kupljena, a že pred več kot petindvajsetimi leti. Za zdaj sem smrčjo vasico končal,« pove Peter Prelog, ki je na svojo kreacijo upravičeno ponosen.

Marina Vrbnjak
Pri svojem ustvarjanju je Peter Prelog veliko časa posvetil tudi barvanju figur ter dograjevanju lučk, ki ponoči žarijo in osvetljujejo kotiček. Celotna struktura fontane je iz odpadne embalaže.
figure hobi peter-prelog