vestnik

(FOTO) Petdeset let Kulturno-umetniškega društva Beltinci

Jože Gabor, 6. 10. 2019
Jože Gabor
Obeležili so 50 let KUD Beltinci.
Popularno

V kulturnem domu v Beltincih je Kulturno-umetniško društvo (KUD) Beltinci z osrednjo prireditvijo obeležilo petdeset let delovanja društva.

kud-beltinci, folklora, boštjan-rous
Jože Gabor
Obeležili so 50 let KUD Beltinci.

Leta 1969 je 52 zanesenjakov v prostorih takratnega kluba občanov v beltinski občinski stavbi zasnovalo pripoved o beltinskem kulturno-umetniškem društvu. Na slovesnosti ob petdesetletnici so obiskovalce nagovorili predsednik KUD Beltinci Boštjan Rous, beltinski župan Marko Virag in direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti Marko Repnik. V kulturnem programu so se predstavile vse sekcije društva: članska in veteranska folklorna skupina, tamburaška skupina z ljudskimi pevci, vokalna skupina Beletinke, gledališka skupina Slikepaprijlike, Marko banda in Plej banda Böltinci. V društvu je danes več kot 150 članov.

kud-beltinci, folklora, boštjan-rous
Jože Gabor
Obeležili so 50 let KUD Beltinci.
Med drugim je bila.folklorna skupina ustanovljena leta 1938, je povedal Boštjan Rous, ko je Franceta Marolta pot zanesla tudi v Prekmurje, kjer se je ustavil pri Kociprovi bandi, ki je igrala pristno prekmursko ljudsko glasbo. Bil je navdušen nad to glasbo. Ob pogovoru z vsestranskim kulturnikom Mitjo Kavašem, ki mu je predstavil plese iz okolice Beltincev, je predlagal, da bi v Beltincih ustanovili folklorno skupino. Na nastopih jih je spremljala banda Kociper-Baranja.

kud-beltinci, folklora, boštjan-rous
Jože Gabor
Obeležili so 50 let KUD Beltinci.

Po ustanovitvi KUD Beltinci pred pol stoletja so do takrat delujoči folklorna in tamburaška skupina, pihalna godba ter pevski zbor dobili skupni imenovalec in nov zagon. V okviru društva je ob ustanovitvi bila še knjižnica. V petih desetletjih delovanja so se zgodila mnoge spremembe, pa tudi težave, vendar pa so jih v društvu znali prebroditi z dobro voljo, ustvarjalnim zanosom in iskreno željo po ohranjanju tradicije, dodaja Boštjan Rous. S svojim delom so ime Beltincev in društva ponesli po vsej Sloveniji in tudi v tujino. Še posebej z mednarodnim folklornim festivalom, katerega bodo naslednje leto pri beltinskem gradu organizirali petdesetič. Ta je zrasel v eno najbolj prepoznavnih folklornih manifestacij v Sloveniji in v tem delu Evrope.

kud-beltinci 50-let boštjan-rous folklora