vestnik

(VIDEO) Gorazd Žilavec o poučevanju na ljutomerski gimnaziji, ustvarjanju Prekmurskega slovarja in o delu s Titovo vnukinjo

Vestnik.si, 17. 3. 2022
Damjan Švarc
Gorazd Žilavec
Popularno

Rojeni Sobočan je razkril marsikatero zanimivost.

Prekmurski igralec Gorazd Žilavec, ki se ukvarja s številnimi področji dela, je gostoval na ljutomerskem radiu Maxi. V pogovoru z Andrejem Mernikom je med drugim povedal, da na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer poučuje dijake 2. letnika, smer gledališče in film, in sicer gledališko improvizacijo in gledališko igro. "Danes začnemo delati Butalce," je razkril in v smehu dodal, da je to dokumentarec tega časa. Izpostavil je, da se s poučevanjem ukvarja vse odkar je zaključil Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Pred leti pa ga je ravnatelj ljutomerske gimnazije Zvonko Kustec povabil k sodelovanju pri pisanju elaborata za umetniško smer gimnazije. 


Gorazd Žilavec je poznan tudi kot velik nogometni navdušenec in Pomurce je v minulih letih pogosto zabaval tudi v videiih za Nogometno šolo Mura. Z njimi sedaj pripravlja rubriko Prekmurski nogometni slovar. V pogovoru, ki mu lahko prisluhnete TU, je govoril o tem, kako je prišlo do sodelovanja, koliko besed bo predstavil in tudi o konkretnih primerih. 

bb77d39947faf8ed71150673a433021e
Aleš Cipot
Gorazd Žilavec z ženo.

Beseda je nanesla tudi na družinsko življenje in na to, ali se od snemanja televizijskih serij v Sloveniji lahko živi. Žilavec pravi, da na dolgi rok težko, nasploh je umetnikom v tem času zelo težko, vendar se skoraj vsi poleg igranja ukvarjajo še s kakšnimi drugimi stvarmi. Veseli ga, da se v Sloveniji snema precej več serij in filmov pred desetimi leti, in da narašča tudi gledanost. "Rad bi nastopil v kakšni kriminalki. Jezero in Primeri inšpektorja Vrenka sta me navdušila. Sam sem ljubitelj skandinavskih kriminalk in me vseli, da gremo v Sloveniji v to smer," tako igralec. V Slovenskem narodnem gledališču Maribor, kjer je zaposlen, pripravljajo otroški muzikal Rdeča kapica, v katerem bo nastopil, med drugim pa je v pogovoru tudi povedal, da ga bo režirala Saša Broz, vnukinja od maršala Tita. 

gorazd-žilavec radio-maxi pogovor