vestnik

Izražajo svoja čustva, občutja in doživljanje sveta

A. N. R. R., 26. 12. 2019
A. Nana Rituper Rodež
S svojimi deli se je predstavilo pet ustvarjalcev, ki že vrsto let obiskujejo Mikkove likovne delavnice.
Popularno

Predstavljajo se Darinka Gerlec, Milko Podlesek, Darja Pajtler, Brigita Šavel in Zdenka Mecilošek Gerlec. Njihov mentor je likovni pedagog Tilen Červek.

V prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice je na ogled skupinska razstava likovnih del ljubiteljskih slikarjev in likovnih umetnikov, ki ustvarjajo v okviru Mikkovih likovnih delavnic. Na peti skupinski likovni razstavi, s tem da likovne delavnice obiskujejo že veliko dlje, se predstavljajo Darinka Gerlec, Milko Podlesek, Darja Pajtler, Brigita Šavel in Zdenka Mecilošek Gerlec, ki ustvarjajo pod vodstvom mentorja in likovnega pedagoga Tilna Červeka.

Predstavljajo se z deli, ki so nastala v zadnji sezoni, in raznolikimi motivi, ki so se jim posvečali ali so jih v procesu ustvarjanja raziskovali. Že vrsto let se srečujejo vsak četrtek v prostorih Osnovne šole I v Murski Soboti, kjer imajo idealne razmere za učenje in delo, likovno ustvarjanje pa nadaljujejo doma in v svojih ateljejih. »Ko se zberemo, nas združuje navdih, pri delu pa nas vodi inspiracija, da na svoja platna naslikamo in izrazimo svoja občutja, sanje in domišljijo,« pravijo in dodajajo, da se vse to zrcali v njihovih likovnih delih, naj so to krajine, tihožitja, figure ali abstrakcije.

In zakaj ravno risanje in slikanje? Ker sta risanje in slikanje odlična sprostitev in izražanje ustvarjalnih želja, pravi Brigita Šavel. »Likovna umetnost je eden od načinov, da izrazimo svoja čustva, občutja in doživljanje sveta. Tudi zato, ker lahko stene v svojem domu okrasimo z lastnimi likovnimi izdelki ali jih podarimo nekomu, ki nam je blizu in za katerega vemo, kaj si želi.« Poleg tega je koristno razvijati svoje talente, se vedno znova učiti in veseliti napredka.

Doslej so se najbolj posvečali likovni ustvarjalnosti, v zadnjem času pa so se v okviru likovnih delavnic nekateri začeli ukvarjati z novo dejavnostjo. Začeli so se preizkušati v stari obrti, ki so jo poznali že naši predniki, oblikovanju glinenih izdelkov. Kot je povedala Šavlova, delo z glino omogoča, da se ob sproščenem gnetenju in oblikovanju materiala prebudijo naše najbolj skrite emocije, spomini in tudi fantazije. »Številni mislijo, da je delo z glino umazano delo. To drži, hkrati pa daje zemlja dober občutek in neko primarno spokojnost in ponuja veliko možnosti.«

Po drugi strani te glina uči tudi potrpljenja, kajti če želiš imeti končni izdelek, je proces dela od gline do končnega izdelka, pa naj bo to krožnik, lonček ali figurica, precej dolgotrajen. »Gneteš, oblikuješ, sušiš, brusiš, barvaš in pečeš, pri tem pa bližnjic ni in prav nobenega postopka ne moreš izpustiti ali preskočiti. Celoten postopek spremljata tudi pričakovanje in radovednost, kaj bo nastalo, ko izdelek vzamemo iz peči,« je še dejala Šavlova. Delček tega, kar nastaja na Mikkovih delavnicah, je na ogled v razstavnih prostorih knjižnice.

ljubiteljski-slikarji-likovni-umetniki MIKK