vestnik

Jožef in Marija Zavec iz Renkovec praznovala 65. obletnico poroke

Majda Horvat, 18. 2. 2019
Osebni Arhiv
65 let skupnega življenja za Marijo in Jožefa Zavec  
Popularno

7. februarja 1954 sta se v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču skupaj še s seštimi pari poročila Jožef Zavec, rojen 6. aprila 1931, in Marija, rojena 30. septembra 1932, iz Renkovec. S hvaležnostjo za 65 skupnih let sta praznovala v krogu svojih najdražjih, najprej s slovesnostjo v kapeli Srca Jezusovega v Renkovcih, kjer je mašo daroval p. Toni Brinjovc, župnik v Turnišču.
Jožef se je pri očetu izučil za čevljarskega mojstra in to delo opravlja skoraj celo življenje. Najprej je delal v delavnici pri očetu, nato ga je pot za boljšim zaslužkom ponesla tudi v tujino. Ko se je ponudila priložnost se je vrnil k družini in se zaposlil v Planiki v Turnišču, kjer je delal vse do upokojitve.
Marija je ostala na domačiji svojih staršev, prevzela majhno kmetijo, skrbela za gospodinjstvo in vzgojo treh otrok - Antona, Marije in Angele. Našla je tudi čas za pletenje »cekrov« iz ličja ali za pletenje puloverja.
Mariji in Jožefu zdaj jesen življenja razveseljuje šest vnukov - Andreja, Peter, Monika, Rok, Helena in Marko, ter šest pravnukov - Enej, Zoja, Bine, Jaša, Filip in Lucija.
Malokdo dočaka to, kar sta Jožef in Marija, torej 65 let skupnega ustvarjanja življenja. Pravita, da je na tako dolgi poti pomembno razumevanje, odpuščanje in spoštovanje, predvsem pa sprejemanje drug drugega takšnega kot je. Pravita, da v življenju ni vse rožnato, pa tudi slabo ne.
Otroci so ponosni na svoja starša in hvaležni, da ju imajo ob sebi, v svoji sredini. Hvaležni so za njuno ljubezen in dobroto, za vsak skupni trenutek in za vsako zgodbo iz njunega življenja.
železna poroka zavec Renkovci