vestnik

Ko je od doma, najbolj pogreša "guč in šalato s tikvinin oljon"

Tadeja Lepoša, 12. 11. 2018
Osebni arhiv
Celotna pot bo trajala mesec dni.
Popularno

Že kot otrok je občudoval morje, čolne in ladje. Otroško sanjarjenje pa je zdaj postalo resničnost. Dino Vrbanec dela na tankerju, ki prevaža utekočinjeni zemeljski plin in trenutno pluje tam nekje blizu ameriške zahodne obale.

Sedemindvajsetletnik iz Moravskih Toplic je takoj po končanem študiju na pomorski fakulteti začel s pripravništvom na 300-metrskem tankerju. Tam je že dobrih osem mesecev, štiri mesece pa še mora ostati, če želi kasneje opraviti izpit za naziv častnika. Zdaj je njegova naloga, da se uči in spoznava 'svojo' velikanko.

»Delovnik se zelo razlikuje od pozicije in odgovornosti, ki jo imaš. Trenutno je moj delovnik od osmih zjutraj do petih popoldne. Nedelje imam proste, tako da imam malo prostega časa, ki ga preživim na palubi s knjigo v roki,« pravi Dino.


c9d72454f0d834b1190e342af349e9fa
Osebni arhiv
Že kot otrok je občudoval morje, čolne in ladje.


Tokratno 'potovanje' se je začelo na zahodu Amerike blizu Washingtona, kjer so tanker napolnili s plinom, nato pa bodo nadaljevali s sedemdnevno plovbo po Karibskem morju preko Panamskega kanala in Pacifika vse do Japonske, kjer bodo plin prečrpali. Celotna pot bo trajala mesec dni.

5eaf835f142199e3d4cec03fb58301ab
Osebni arhiv
Zdaj je njegova naloga, da se uči in spoznava 'svojo' velikanko. Dino je fant na levi.


Dino priznava, da se vsak dan nauči in vidi nekaj novega. »Predvsem zanimivo je bilo prvo plutje skozi Panamski kanal. Iz modrega morja preideš v jezero, kjer se spremeni barva vode, kar naenkrat te začnejo obdajati džungla in krokodili, ki plavajo pod ladjo. Po drevesih pa skačejo opice, čez nekaj ur pa spet pluješ nekje na drugem koncu,« strastno opisuje. Trdi, da je življenje pomorcev drugačno.


»Ni več kot nekoč, ko se je plulo po več kot leto dni in si bil po tem mogoče kakšen mesec dni doma. Na primer v našem podjetju, ko si oficir, pogodba velja dva in pol meseca na ladji, potem pa si dva in pol meseca doma.«



Vprašamo ga tudi o plačilu, ki ga prejema. Točnega zneska ne sme razkriti, doda le, da je zadovoljen. »Plačilo na ladji je načeloma zelo dobro, ampak tudi odvisno od vrste ladje: kaj se prevaža, tvojega čina, ki ga imaš in seveda tudi od podjetja.«
Ob koncu še doda, da (seveda) najbolj pogreša družino, prijatelje: »Še posebej je včasih hudo, ko prijatelji po družabnih omrežjih objavljajo fotografije o počitnicah z morja in smučanja. Poleg tega pa najbolj pogrešam 'guč' in šalato s tikvinin oljon,« zaključuje.

Osebni arhiv
Najbolj pogreša 'guč' in šalato s tikvinin oljon.
Dino Vrbanec tanker plin