vestnik

Križaničeva dočakala visok jubilej

J. Ž., 4. 1. 2020
Jože Žerdin
Hedvika Križanič je praznovala 90 let.
Popularno

Hedvika Križanič iz Gančan je pred dnevi praznovala svoj 90. rojstni dan.

Rodila se je v kmečki družini, v kateri so bili štirje bratje in štiri sestre. Hedvika je otroške dni preživela razigrano kot vsi mladi kratkohlačniki. Pomagala je na kmetiji, veselilo pa jo je tudi petje. Leta 1955 se je poročila z Martinom Križaničem iz Gančan in si z njim ustvarila družino. V zakonu sta dobila štiri otroke, in sicer Štefana, Marijo, Nado in Olgo. Hčerke so si ustvarile družine, sin Štefan pa je ostal doma na domačiji.

Križaničeva je vesela, da je dočakala tako visok jubilej. Ima tudi šest vnukov, štiri vnukinje, sedem pravnukov in dve pravnukinji. Spomni se še težkih časov, ko življenje ni bilo postlano z rožicami, a vedno je bila optimistična in imela veselje do življenja. Kljub obilici dela na kmetiji, si je znala vzeti čas za svoj hobi -  to so ročna dela. Izdelovala je rože iz kreppapirja. Vsako leto je sodelovala pri krašenju "majoša", vrsto let pa je tudi krasila klobuke za pozvačina. Poleg tega izdeluje tudi izdelke iz slame. Z njimi je sodelovala na številnih razstavah v domači vasi in občini Beltinci. Še vedno rada svoje znanje prenaša na mlajše rodove in jih usmerja pri pridobivanju ročnih spretnosti.

Ob praznovanju visokega jubileja so jo obiskali člani sveta Krajevne skupnosti Gančani, pridružil pa se jim je tudi župan občine Beltinci Marko Virag.

Naj spomnimo, da je Hedvika Križanič avgusta 2019 prejela priznanje Občine Beltinci za ohranjanje edinstvene in dolge tradicije izdelovanja izdelkov iz kreppapirja za majoš in pozvačina na folklornem festivalu ter izdelovanje izdelkov iz slame. 

hedvika-križanič gančani 90-let