vestnik

Lainščkova Komi de ravnica bejla izšla v posebni izdaji

Vestnik, 18. 12. 2019
Niko Holcl Praper
Feri Lainšček.
Popularno

V posebni izdaji je izšla knjiga Ferija Lainščka Komi de ravnica bejla/Komu bo ravnica bela.

Pesniško zbirko je natisnila založba Argo, izdaja pa je posebna, saj so pesmi vzporedno natisnjene v prekmurskem narečju in v slovenskem jeziku. Avtor je večino pesmi iz knjige najprej napisal v prekmurskem narečju, kasneje pa jih je prepesnil še v slovenski jezik. Urednik Franci Just je v spremni knjigi zapisal, da je Feri Lainšček eden tistih avtorjev, ki so dokazali, da je lahko narečje še kaj več kot le sredstvo za karakterizacijo kakšnega vaškega posebneža v televizijskih nadaljevankah ali za ustvarjanje posebne atmosfere v književnosti, torej da je lahko literarni jezik, in da je mogoče v njem ustvariti literarno-estetsko prepričljiva besedila. 

Feri Lainšček, Komu de ravnica bela
Osebni arhiv
Komu de ravnica bela.

Slikarski motiv na naslovnici je ustvaril akademski slikar Zdenko Huzjan, v knjigi pa so tudi avtorske fotografije Ferija Lainščka iz njegovega panonskega ciklusa. 

Pesniška knjiga je izšla tudi v posebni izdaji, ki je natisnjena v broširani vezavi in je sočasno izšla v zbirki Med Rabo in Muro. Pripravljena je bila s pomočjo Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

feri-lainšček knjiga pesniška-zbirka