vestnik

Med karanteno izšel odlični album benda Eyecontact

Vestnik.si, 22. 4. 2020
Tomo Köleš
Naslovnica novega albuma Still Here lendavske skupine Eyecontact.
Popularno

Dolgo čakanje na ploščo Still Here lendavskega desert stoner rok kvarteta se je več kot splačalo.

Eden od tistih "nesrečnih" bendov, ki jim je epidemija koronavirusa porušila načrte, je bil tudi lendavski alter rok kvartet Eyecontact. Fantje bi morali imeti ob izidu novega albuma ravno promocijski koncert v soboškem klubu Mikk 21. marca skupaj z ljubljansko zasedbo Dust Collector, a je bil zaradi že znanih izrednih razmer odpovedan. A ne glede na to in navkljub karanteni je nova plošča vseeno izšla, in sicer pri pomurski založbi God Bless This Mess Records.

DSC_3732
Tomo Köleš
Zaradi koronavirusa je odpadel tudi promocijski koncert lendavske skupine Eyecontact.

Gre za prvi redni studijski album benda Eyecontact po šestih letih čakanja, saj so člani svoj EP Big Mean Machine izdali že maja 2014. A dolgo čakanje se je obrestovalo, saj se izdelek s pomenljivim naslovom Still Here (po slovensko Še vedno tu) lahko mirno primerja z najboljšimi ploščami tega žanra v tujini, da o Sloveniji sploh ne govorimo. Z besedo "odlično" ga je med drugim pohvalil tudi Leon Štrakl, pevec skupine Dežurni krivci, in če pohvala prihaja od enega od članov tega zares izkušenega in že od leta 1996 delujočega benda, potem to res nekaj pomeni. So pa seveda po svoje izkušeni tudi fantje iz kvarteta Eyecontact, saj so prej delovali v lendavskih zasedbah Khons in Illusions. Trenutni člani so: Daniel Balažic (kitara, glas), Attila Szunyog (kitara), Teodor Graj (bas kitara) in Gregor Naglič (bobni).

fb931c6e49533a61c32cbe376654d0b0
Arhiv zasedbe
Člani benda Eyecontact še vedno uživajo v poplavi zvokov desert stoner roka.

Na albumu Still Here je enajst skladb, ki so vse zapete v skoraj brezhibni angleščini, nekatere od njih pa je bend igral že na koncertih pred štirimi ali petimi leti. Le druga skladba na plošči ima španski naslov Por que Hector, por que?, a je tudi tu besedilo v angleščini. Za nekaj komadov, kot sta npr. Bagdad in Still Here, so fantje že izdali tudi videospot. Niz pesmi desert stoner roka z večinoma lepo melodično strukturo pa zaključuje pravi akustični blues v zadnji skladbi Machine Gun Man. Ploščo je v večji meri posnel producent založbe God Bless This Mess Plueg, kar je bilo le umetniško ime Ivorja Knaflja pred njegovim odhodom v Dubaj. Njegovo delo je dokončal Andi Gal, za grafično podobo albuma pa je poskrbel član benda Teo Graj. Plošča je na voljo v digitalni in cede različici na bandcamp strani zasedbe.

"Nova plošča skupine Eyecontact, pomenljivega naslova Still Here, kaže kljub daljšemu odmoru bend v odlični formi, saj brezkompromisno šiba svojo različico klasičnega desert stoner rocka z očitnimi vplivi grunge obdobja, kar je posledica dejavnosti dveh članov na sceni že od druge polovice devetdesetih in bendu daje prepotrebno širino znotraj žanra stoner rock muzike. Lendavski kvartet Eyecontact je dokaz, da se v lendavskih koncih ne pretaka le dobro vino, ampak se pretakajo tudi prekleto dobri rifi," pa je zapisano v uradnem sporočilu založbe ob izidu albuma.

DSC_3740
Tomo Köleš
Zadnja stran albuma Still Here.

nov-album eyecontact lendava