vestnik

Mejni prehod na Hodošu kot turistična nastanitev

Damjana Nemeš, 21. 8. 2020
Damjana Nemeš
Župan Ludvik Orban je pojasnil, da bodo zaslužnim v občini podelili predvidene plakete in listine.
Popularno

Slavnostne seje ob občinskem prazniku niso izvedli, kljub temu bodo podelili občinske plakete in listine ter priznanja župana

Od leta 1998 je Občina Hodoš, ki jo sestavljata vasi Hodoš in Krplivnik, samostojna občina. Vse od takrat sta se naselji, kjer je poleg slovenščine uradni jezik tudi madžarščina, razvijali. Tudi v letošnjem letu so, čeprav je čas epidemije nekaj načrtov zaustavil, izpeljali nekaj načrtovanih investicij. Kot je pojasnil župan Ludvik Orban, so od lanskega občinskega praznika, ki ga občina praznuje v drugi polovici julija, zgradili garažo pri občinski stavbi, v kateri sedaj shranjujejo različne stroje in opremo, ki jih uporabljajo občinski delavci, postavili pa so tudi nadstrešek pri spominskem obeležju vojne za Slovenijo, ki stoji v središču Hodoša. »Že lani smo začeli urejati nogometno igrišče na Hodošu, letos smo to investicijo zaključili. Urejeni sta bili razsvetljava in avtomatska namakalna naprava, posejali smo travo ter uredili dodatni namakalni sistem,« je pojasnil Orban. V letošnjem letu so začeli tudi z urejanjem ceste iz Krplivnika do šalovskega brega v dolžini 750 metrov. Po besedah župana je investicija že pripravljena za zaključna dela, kar pomeni asfaltiranje in ureditev bankin. »Zamenjali smo tudi vso ulično razsvetljavo. Imeli smo še stare luči, sedaj smo namestili LED sijalke, tako bo svetloba kvalitetnejša.« Poleg omenjenega so pridobili gradbeno dovoljenje za preureditev prostorov pošte, potekajo pa tudi obnovitvena dela pri etnografskem muzeju v Krplivniku. »Želja v prihodnjih letih je, da bi dobili gradbeno dovoljenje za preureditev nekdanjega mejnega prehoda na Hodošu. Tam želimo namreč vzpostaviti turistično-informacijski center ter zgradbo preurediti tako, da bi zagotovili dodatnih petdeset ležišč ter en večnamenski prostor, kjer bi se lahko obiskovalci družili in prehranjevali. Kuhinje sicer ne bi bilo, hrana bi bila na voljo po principu cateringa,« tako sogovornik, ki je dodal, da bi za to investicijo potrebovali približno petsto tisoč evrov, vsekakor pa bi bila preureditev mejnega prehoda smiselna, saj stoji na glavni povezovalni cesti med Slovenijo in Madžarsko, še naprej pa s Češko, Slovaško in Poljsko.

Dolgoletna težnja lokalne skupnosti Hodoša je tudi ureditev ceste skozi Madžarsko do Slovenije, in sicer od Sole do Hodoša. »Sami si te investicije ne moremo privoščiti, saj bi nas ureditev ceste samo na naši strani stala približno petsto tisoč evrov. Zato čakamo na ustrezne razpise, na katere bi se lahko prijavili in tako poskušali pridobiti denar,« je dodal župan Hodoša.

hodoš, občinski-praznik, investicije
Občina Hodoš
Letos so poleg drugih investicij uspeli vzpostaviti malo nogometno igrišče na Hodošu.

Zahvalili se bodo prostovoljcem

Kot v večini pomurskih občin tudi na Hodošu ob letošnjem občinskem prazniku niso pripravili slavnostne seje, na kateri bi podelili plakete in listine občine ter priznanja župana. Kot je povedal Orban, bodo dobitnikom priznanja in plakete vsekakor podelili še letos, vendar verjetno na kateri izmed prihodnjih občinskih sej. Občinski svet je namreč potrdil predloge, da bosta letošnja prejemnika občinskih zlatih plaket Goran Škaper, ki je pri Čardi na Hodošu zgradil veliko halo ter uredil bližnjo okolico, ter Ernest Čahuk, ki je v času epidemije priskrbel blago za zaščitne maske in ga tudi skrojil. Dobitniki občinskih listin bodo prostovoljci, ki so šivali zaščitne maske za občane, in sicer Gizela Matuš, Majda Tamaško, Martina Madjar, Tatjana Balek, Andraž Könye, Irena Nemec ter Elizabeta Orban. »Kot vsako leto bomo podelili tudi priznanja župana. Te bodo prejeli Olgica Škaper, Klaudija Polanec, Alenka Jonaš, Uroš Andrejek, Melisa Tamaško, Dušan Bočkorec, Dejan Bočkorec in Arpad Kerčmar. Gre za občane, ki so se prijavili kot prostovoljci, če bi bilo treba v času epidemije komu priskočiti na pomoč,« je še dodal župan Orban.

občina-hodoš mejni-prehod