vestnik

(FOTO) Mladi iz šestih držav razvijali svoje zaposlitvene veščine

M. Ha., 2. 9. 2021
Arhiv Društva Elu
Mladi v Markovcih razvijali svoje zaposlitvene veščine.
Popularno

Skupina mladih iz različnih držav Evrope se je letos ponovno zbrala v TNC Peterloug v Markovcih na Goričkem.

Od 2. do 12. avgusta se je izvajala mladinska izmenjava v okviru Erasmus + projekta z naslovom Powered by nature 3. Pričujoča aktivnost je že tretja v seriji projekta Powered by nature, katerega glavni cilj je razvijanje zaposlitvenih veščin pri mladih, ki jih je Svetovni ekonomski forum označil za najpomembnejše na trgu dela v prihodnosti. Projekta Powered by nature 1 in 2 sta mlade opremila z znanjem, izkušnjami, idejami in veščinami, ki jim dajejo možnost biti bolj kompetentni in s tem konkurenčni na trgu dela. Temu je sledil tudi Powered by nature 3, ki je v raziskovanju veščin koordinacije z drugimi in sprejemanja odločitev združil skupino mladih iz Slovenije, Portugalske, Bolgarije, Litve, Estonije in Hrvaške. 
Mladinske izmenjave so aktivnosti priložnostnega učenja, ki mladim omogočajo, da raziskujejo, pridobivajo znanja iz različnih tematskih področij, ki jih zanimajo. Mladi pridobivajo različne kompetence, spoznavajo način neformalnega učenja in metod, spoznavajo kulture, navade, razbijajo stereotipe. Ne samo, da se lahko udeležijo aktivnosti v svojih državah, ampak lahko potujejo tudi v tujino in si pridobijo mednarodne učne izkušnje. 

peterloug, društvo-elu
Arhiv Društva Elu
Mladi v Markovcih razvijali svoje zaposlitvene veščine.

Tako so se mladi 11 dni družili in se učili, kako sprejemati dobre odločitve s čim manj slabimi posledicami, kako se učiti iz napak, kako svoje neuspehe spremeniti v odskočne deske za nadaljevanje svoje poti, kako postaviti jasne cilje ter kako komunicirati z drugimi. Učili so se, kako delovati v skupini, kako se v skupino vključiti in kako pomagati tudi drugim pri osebnostni rasti. Vsakodnevne aktivnosti so se začele z »energizerji«, zabavnimi aktivnostmi, igrami, ki udeležence sprostijo in spodbudijo k večji produktivnosti. Ponavadi so to igre v gibanju, skupinske aktivnosti, s pomočjo katerih se udeleženci povežejo in izboljšajo skupinsko dinamiko. Vsak večer je bil obarvan z barvami določene države, kjer so udeleženci s skupino iz svoje države pripravili tradicionalno večerjo, predstavili svojo državo, plese, glasbo. Izpustili pa niso niti zaključne zabave in piknika v krasni prekmurski naravi ob kresu. 
Organizatorji projekta Društvo ELU s svojimi partnerskimi organizacijami iz cele Evrope že pripravljajo nove projekte doma in v tujini na različne tematike, ki so močno povezane tudi z aktualnimi dogodki v Evropi in po svetu s ciljem, da se spodbuja neformalno izobraževanje in podobne aktivnosti v regiji. 
peterloug društvo-elu