vestnik

Mladi Prekmurci ustvarili kratki film Čakalnica

Maja Hajdinjak, 8. 2. 2022
Anamarija Valentina Dajnko
Film Čakalnica je skupina študentov medijskih komunikacij posnela v glavnem en konec tedna.
Popularno

Tomi Perša iz Hrastja - Mote je avtor izvirne zgodbe za študentski kratki film, v ekipi študentov sta bila še dva Prekmurca, asistentka režije Anamarija Nađ iz Dobrovnika in montažer zvoka Žan Kapun iz Murske Sobote

V mariborskem Mariboxu so nedavno premierno predvajali kratki film Čakalnica, ki je plod dela skupine študentov drugega letnika magistrskega študija medijskih komunikacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru. Med njimi je tudi Tomi Perša iz Hrastja - Mote, ki se je za študij medijskih komunikacij odločil, ker rad ustvarja. Že kot majhen je rad snemal posnetke, gledal filme in risal. Je avtor izvirne zgodbe za film Čakalnica. »Všeč so mi filmi z zapletom, ki so misteriozni in gledalca potegnejo vase. Taki, ki jih na prvi pogled gledalec ne razume in ga prisilijo, da film večkrat pogleda, da ugotovi bistvo. V tovrstnih filmih sem dobil tudi navdih za svojo zgodbo.«




Zgodba je nastala v minulem šolskem letu pri predmetu režija in predprodukcija, pri katerem so morali napisati scenarij za kratki desetminutni film. V tem šolskem letu pa so pri predmetu produkcija za elektronske medije imeli nalogo, da posnamejo film na podlagi izbranega scenarija iz lanskega leta. Perševega so izbrali tudi zato, ker je bil najenostavnejši za izvedbo. Potrebovali so samo en prostor za snemanje, kar je bilo ugodno tudi z vidika epidemičnih razmer, da se niso selili po različnih krajih. Osnovno zgodbo so skupinsko nekoliko spremenili in jo nato posneli tako rekoč en konec tedna.

film, čakalnica, feri, snemanje, tomi-perša
Anamarija Valentina Dajnko
Avtor izvirne zgodbe, ki je bila podlaga za film, je Tomi Perša iz Hrastja - Mote (v sredini).


Vse se je odvilo samoiniciativno 

Film govori o mladem moškem Viktorju, ki se znajde v čakalnici. Ne ve, kako je tja prišel in kaj tam počne. To pa mora ugotoviti v času, ko je tam. Zraven njega sedi psihiater pod krinko, ki ga skozi zgodbo motivira, vrta po njem, da izvemo informacije, ter tiha mlada dama, ki ne črhne niti besede, za katero se nato izkaže, da je povezana z Viktorjem oziroma s tem, da se je znašel v čakalnici. Poleg Tomija Perše sta bila v snemalni ekipi še dva Prekmurca, Anamarija Nađ iz Dobrovnika kot asistentka režije in Žan Kapun iz Murske Sobote kot montažer zvoka. Pod režijo se je podpisal Miha Horvat, producentka je bila Atena Bošnjak, snemalec in direktor fotografije Gašper Pristovnik, pomočnik snemalca in osvetljevalec Nejc Vehovec, snemalka zvoka Tjaša Brglez, montažer Klemen Sajko, grafična oblikovalka Daša Šeruga, koloristka in fotografinja Anamarija Valentina Dajnko, za scenografijo, kostumografijo in masko je poskrbela Tia Maria Tertinek. Poleg glavnih igralcev Luke Potpare in Katarine Žilavec so v filmu igrali še Igor Sedlarević, Nina Bajzek in Uroš Zavodnik. 

film, čakalnica, feri, snemanje, tomi-perša
Anamarija Valentina Dajnko.
Snemanje filma Čakalnica.

»Zavzeli smo se, da film spravimo na veliko platno, in tako je prišel v Maribox. Šlo je za enkratno priložnost, ki so nam jo omogočili asistenti s fakultete. Nameravamo pa film prijaviti na filmske festivale,« pove Perša. Trenutno še poizvedujejo, kateri festivali sprejemajo tovrstne filme. Ovira so lahko tudi visoke prijavnine, obenem pa nekateri festivali zahtevajo še, da so filmi posneti s pravo videokamero. Film Čakalnica so posneli s fotokamero Blackmagic. Ob tem Perša poudari, da se je vse okrog filma odvilo samoiniciativno. »Nismo delali za oceno, tudi naš budžet je bil zgolj 200 evrov za produkcijo filma in izposojo opreme, kar smo zbrali študenti sami.« Odzivi na film so bili zelo dobri, na premieri so napolnili dvorano v Mariboxu, skladno s številom razpoložljivih mest glede na epidemične omejitve.

film, čakalnica, feri, snemanje, tomi-perša
Anamarija Valentina Dajnko.
Snemanje filma Čakalnica.

»Rezultat besedila, za katerega sem mislil, da je zgolj ocena in nič več od tega ne bo, so fenomenalni občutki. Težko opišem, kako pozitivno je, da se je toliko ljudi zavzelo, da na podlagi mojega scenarija naredimo kakovosten film,« je še povedal Tomi Perša.

kratki-film čakalnica prekmurci