vestnik

(FOTO) Na Evrovizijo gredo mladi Celjani LPS s pesmijo Disko. Prireditev vodila Prekmurka

STA, Vestnik.si, 20. 2. 2022
Adrian Pregelj
Voditelja vseh treh večerov EME 2022.
Popularno

Slovenijo bo na 66. Evroviziji, ki bo maja v italijanskem Torinu, zastopala skupina mladih Celjanov LPS s pesmijo Disko. Novico so sprejeli z vzklikom: "Nenormalno!. Nastopili bodo 10. maja v prvi polovici prvega predizbora. Zmagovalci letošnje Eme so postali s kombinacijo glasov petih petčlanskih žirij in gledalcev v razmerju 50:50.

Skupina LPS prihaja iz izbora četrtih finalistov EMA freš. Pevec skupine Filip Vidušin je po nocojšnjem končanem tekmovanju dejal, da jim zmaga pomeni uresničitev sanj. Presenečeni so bili že, da so bili uvrščeni na finale Eme. Za STA je povedal, da "jih čustva še niso dohitela," se jim pa zdi, da je bila današnja zmaga znak, da imajo mladi mesto v glasbi.

LPS
Adrian Pregelj
Zmagovalci EME 2022, LPS.

O skladbi je povedal, da je začela nastajati pred približno pol leta, do naslova pa so prišli, ko je začel Žiga Žvižej improvizirati v disko ritmih. Sicer ima skladba po pevčevih besedah zelo iskreno besedilo, saj je avtobiografsko ozadje.

Anabel
Adrian Pregelj
1. Anabel – Tendency

Po glasovanju strokovnih žirij je bila skupina LPS za zasedbo Batista Cadillac s pesmijo Mim pravil, gledalci pa so mladim Celjanom namenili največ glasov, tako da so postali končni zmagovalci. Skupino LPS (Last Pizza Slice) poleg Vidušina sestavljajo še Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bass kitara, tenor in alt saksofon) in Žvižej (elektronske klaviature). Nastala je decembra 2018 v glasbeni sobi Gimnazije Celje center.

David Amaro
Adrian Pregelj
8. David Amaro – Še vedno si lepa

Člani skupine so tudi avtorji besedila in glasbe za skladbo, pri aranžmaju pa je sodeloval še Jakob Korošec. Skupina se je predstavljala in zmagovala na manjših glasbenih tekmovanjih. Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom.

Stela Sofia
Adrian Pregelj
2. Stela Sofia – Tu in zdaj

Poleg omenjenih skupin so nastopili še pevka Anabel s pesmijo Tendency, Stela Sofia s Tu in zdaj, zasedba Manouche s skladbo Si sama?, pevka Leya Leanne s pesmijo Naked in dvojec BQL, ki se je tokrat predstavil s skladbo Maj. Glasbenik Gušti se je s pevko Leyre oz. Gušti feat. Leyre predstavil s pesmijo Nova romantika, July Jones je zapela Girls can do anything, David Amaro pesem Še vedno si lepa, pevec Hauptman pa skladbo Sledim. Duet pod imenom Luma je nastopil s pesmijo All.

Leya Leanne
Adrian Pregelj
4. Leya Leanne – Naked

Poleg telefonskega glasovanja je točkovanje opravilo pet petčlanskih žirij: žirija glasbenih izvajalcev, žirija glasbenih ustvarjalcev in producentov, radijska žirija, televizijska žirija in žirija kluba ljubiteljev evrovizijske popevke.

Prireditev sta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, ki sta med pesmimi postregla z nekaj zanimivosti iz sveta Italije. Med drugim je Cvjetićanin povedal, da so prvi klavir izdelali v Italiji in da po statistiki vsakič, ko nek Italijan omeni besedo espresso, nek drug pade z vespe. Poskušala sta tudi povezati imena nastopajočih z italijanskimi besedami. Tako sta denimo povedala, da beseda amaro v italijanščini pomeni zeliščni liker, tandemu BQL pa sta predlagala, da se za morebiten nastop v Italiji preimenuje. Glasbenike je v t.i. green roomu spremljal in se z njimi pogovarjal voditelj Nejc Šmit.


Letošnja Evrovizija bo potekala maja v Italiji po zaslugi rock skupine Maneskin, ki je lani v Rotterdamu zmagala s pesmijo Zitti e buoni.