vestnik

(GLASBENA ŠOLA MS) Na poletni šoli dali poudarek slovenski glasbi

Ines Baler, 21. 8. 2021
Ines Baler
Udeleženci letošnje poletne šole violončela.
Popularno

V prostorih Glasbene šole Murska Sobota je od ponedeljka do petka potekala 26. poletna šola violončela. Udeležilo se je je 14 čelistov, od tistih bolj izkušenih do tistih, ki so pred kratkim komaj začeli spoznavati to glasbilo. Šolo je vodila Zdenka Kristl Marinič, ki je že več kot 50 let vpeta v glasbeno ustvarjanje.

»Pomembno je mlade navdušiti za lepoto, ki nam jo ponuja glasba. Vse dni se je čutilo, kako je raslo veselje in navdušenje do igranja in učenja,« je povedala in dodala, da je bilo pomembno tudi to, da so se lahko udeleženci učili drug od drugega. Nekateri so bili prvič na njeni poletni šoli violončela, drugi so jo obiskovali že v preteklih letih, ko jo je organizirala v Ljutomeru. »Jaz sem letos prišla prvič in se naučila dosti novega, od novih skladb do tehnik, sicer pa čelo igram že štiri leta,« nam je ob obisku dejala Minka Horvat iz prleške prestolnice. Kristl Mariničeva je poudarila, da je tovrstno druženje pomembno tudi zato, ker so otroci to v preteklih mesecih pogrešali. »Zaradi tega bodo jeseni tudi lažje začeli. Ena od mam mi je tako lepo rekla, kako vesela je, da smo pripravili poletno šolo, ker je po počitnicah to za možgane neke vrste bujenje. Pa še res je. Če pogledam nazaj na prvi dan, vidim, kako smo rasli, kako smo uspešno šli čez program, ki ga sicer delamo nekaj mesecev. Vadili smo tako individualno kot skupinsko, vsak pa je imel priložnost, da od tega kaj odnese,« je dejala.

Zdenka Kristl Marinič, glasbenica
Iztok Dimc
Zdenka Kristl Marinič.

Včeraj so v Slovenski ulici pripravili še sklepni koncert. Predstavljeni repertoar je temeljil na slovenskih skladbah. Čelistka je pred leti priredila slovenske narodne pesmi in teh so se na poletni šoli naučili. »Prek njih so udeleženci spoznavali glasbilo in tehnike, ker čelisti imamo sicer malo slovenske literature.« Poleg tega je v program vključila še eno od skladb skladatelja Bojana Glavine in Lucijana Marije Škerjanca. »Ta je naredil izjemni opus za kvartet čel, pri nas ga je igralo pet udeležencev, smo pa potem vključili še moje narodne pesmi. To nam je spodbudilo veselje do narodnega izročila, dodajmo pa še, da je pomembno tudi za ljudi, ki so nas prišli poslušat,« je podčrtala Zdenka Kristl Marinič. Nastopili sta tudi Mila Šimonka z Razkrižja in Ava Lana Lazar iz Murske Sobote. Prva je dejala, da je preizkusila že več glasbil, na koncu pa izbrala violončelo, ker jo je najbolj pritegnilo. Lazarjeva je to glasbilo izbrala, ker izpušča lepe glasove, igra pa ga približno tri leta. »Na poletni šoli sem bila prvič in prvič sem imela tudi priložnost igrati s starejšimi glasbeniki. To mi je bilo posebej všeč, ker sem se od njih veliko naučila,« je dejala.

poletna-šola-violončela murska-sobota glasbena-šola