vestnik

Na Vaneči so pustne maske odganjale zimo

Vestnik, 14. 2. 2021
KTD Vaneča
Pustna nedelja na Vaneči.
Popularno

Nekaj članov Kulturno turističnega društva (KTD) Vaneča se je tudi letos v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje podalo po vasi in razveseljevalo vaščane.

V KTD Vaneča pravijo, da so letošnji obiski domačinov ob praznovanju pusta drugačni kot v preteklih letih. Takrat so domačini maškare povabili v svoje domove, jim ponudili krofe, skodelico čaja ali česa močnejšega. Letos so člani društva upoštevali priporočila NIJZ in se razdelili v manjše skupine, domačini pa so jih pričakali pred vrati oziroma na dvoriščih. Na daljavo so izmenjali kakšno besedo, pustne maske pa zaplesale svoj ples.

pust, vaneča, maškare
KTD Vaneča
Pustna nedelja na Vaneči.

"Vaščani so tradicije vajeni in zadovoljni so, da so kljub prepovedim združenja našli skupaj z NIJZ možnost, kako to ohraniti tudi v tem času. Člani KTD Vaneča smo prepričani, da je prav v tem času tovrstno obiskovanje nujno, da se osamljenim in tudi otrokom da občutek, da prihaja čas, ko bo gibanje in druženje spet nekaj običajnega," pojasnjujejo in dodajajo, da se s takimi obiski tudi ohranjajo dobri medsosedski odnosi. 

pust, vaneča, maškare
KTD Vaneča
Pustna nedelja na Vaneči.

Denar, ki so ga pustne maske zbrale, bo namenjen društvenim aktivnostim, za prihodnje leto pa v društvu upajo, da bodo lahko zaplesali tudi po domovih, v večjih skupinah in brez varnostnih razdalj. "Da bo tako, kot se za pust spodobi - čisto norčavo," zaključijo. 

pust vaneča ktd-vaneča