vestnik

Najspretnejši so Celjani, Prekmurci pa na repu

Vestnik.si, 7. 2. 2020
Nataša Juhnov
Promet. Slika je simbolična.
Popularno

Znani so rezultati Turneje mobilnosti, ki je potekala po desetih slovenskih mestih.

Od skoraj 300 voznikov, ki so se v desetih slovenskih krajih lani preizkusili v vožnji na simulatorju vožnje Drajv, so se najbolje odrezali Celjani, najšibkejšo vožnjo pa so prikazali vozniki na skrajnem severovzhodnem delu države. Pokazalo se je, da tako tisti z daljšim vozniškim stažem, kot mladi vozniki, pri vožnji sicer prepoznajo nevarno situacijo v prometu, vendar pa se nanjo ne odzovejo ustrezno oziroma se trku ne uspejo izogniti zaradi prevelike hitrosti.

Turneja mobilnosti je potekala po desetih slovenskih mestih
Zavarovalnica Triglav
Od skoraj 300 voznikov, ki so se v desetih slovenskih krajih lani preizkusili v vožnji na simulatorju vožnje Drajv, so se najbolje odrezali Celjani, najšibkejšo vožnjo pa so prikazali vozniki na skrajnem severovzhodnem delu države.

Gre sicer za rezultate Turneje mobilnosti, ki je pod okriljem Zavarovalnice Triglav lani potekala po desetih slovenskih mestih: Celju, Kraju, Novi Gorici, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Ljubljani, Postojni, Krškem in Kopru. S pomočjo simulatorja vožnje Drajv so po različnih regijah testirali, kako se vozniki odzivajo v nekaterih nepredvidljivih situacijah. Prav tako je vsakega voznika spremljal učitelj vožnje, ki je pokomentiral napake in jim predlagal ukrepe za varnejšo vožnjo.

»V okviru Turneje mobilnosti smo tako med drugim testirali, kako se vozniki odzovejo na napake drugih udeležencev v prometu, kako se znajdejo v križiščih in kaj na primer storijo v primeru, ko jim pred avto nenadoma skoči otrok. Kot se je med drugim izkazalo, bi le tretjina voznikov z daljšim stažem danes uspešno opravila izpitno vožnjo, čeprav jih je precej prepričanih, da so odlični vozniki. Odstotek tistih, ki bi s prikazano vožnjo opravili vozniški izpit, pa je višji pri voznikih, ki imajo enega ali več otrok,« so rezultate povzeli pri največji slovenski zavarovalnici.

vožnja promet varnost