vestnik

Te navade naj bi privabile srečo v novem letu

Vestnik, 1. 1. 2021
Pixabay
Simbol sreče sta štiriperesna deteljica in podkev.
Popularno

Leto 2020 smo pustili za nami, pred nami pa je novih 365 dni. Novega leta dan se povezuje z mnogimi šegami in navadami, s katerimi so ljudje od nekdaj želeli privabiti srečo. Preverili smo, katere so najpogostejše.

1. januarja naj ne bi uživali perutnine, ker bi s tem odgnali srečo v novem letu. Pravijo, da perutnina brska po tleh, zato naj bi v novem letu kopala po preteklosti. To pa si glede na leto, za katerega si je marsikdo želel, da se čimprej konča, verjetno nihče ne želi. Bolje je, če se na današnjem meniju znajde svinjina, saj naj bi ta prinesla napredek. 

Nasploh pa velja, da naj bi na novega leta dan jedli hrano, ki ponazarja srečo. Zato nekateri radi posežejo po leči, ki po obliki spominja na zlatnike, drugi uživajo sarmo, saj naj bi zeljnati listi ponazarjali zložen denar. 

VEČERJA, HRANA, KROŽNIK
dreamstime
Na novega leta dan naj bi jedli hrano, ki prinaša srečo.

Pogosto je tudi slišati, da bomo tisto, kar počnemo na novega leta, potem počeli čez celo leto. Ena od vraž pa še veleva, da mora najprej voščiti moški. Če bo sorodnikom in prijateljem najprej vse dobro v novem letu zaželela ženska, naj bi to prinesla nesrečo. Letos pa je treba biti preudaren, pristojni namreč odsvetujejo rokovanje in poljubljanje. 

Z novim letom pa se povezujejo tudi štiriperesne deteljice, podkve, dimnikarji, prašički, pikapolonice in drugi simboli za srečo. 

šege navade novo-leto