vestnik

Sandi Horvat je od upornika zrasel v vsestranskega umetnika

Maja Hajdinjak, 21. 4. 2021
Osebni arhiv
Sandi Horvat je z glasbenim kolegom Tilnom Sapačem napisal in produciral prvo avtorsko pesem skupine Špirit Igrali bomo Špiriti, ki je izšla ob 50-letnici skupine.
Popularno

Sandi Horvat je svobodni glasbeni umetnik, pevec, skladatelj, multiinstrumentalist in glasbeni producent. Pravi, da mu je bila kot pripadniku romske manjšine glasba položena v zibelko.

Do 18. leta se je naučil igrati več glasbil, kot učenec in mentor se je udeleževal različnih glasbenih delavnic. Že deset let nastopa kot večstranski glasbenik in sodeluje pri različnih kulturno-umetniških projektih v Sloveniji in tujini. Trenutno je tudi predsednik in zunanji sodelavec KUD Človek v Murski Soboti. Zase pravi, da je predan glasbeni entuziast in ga veseli raziskovati vse, kar se tiče kulture, umetnosti in glasbene industrije. »Z glasbo sem se začel ukvarjati v zgodnjem otroštvu, ampak sem zaradi uporniške mentalitete kar hitro zabredel v težave in opustil glasbeno šolo, kjer sem se sprva učil kitaro. Kljub temu sem imel vedno priložnost, da se umetniško izražam. Udeleževal sem se romskih taborov, kjer smo mladi lahko nastopali in razvijali svoje talente,« pove. Njegov oče Jože in brat Denis, ki je danes eden najbolj iskanih glasbenih producentov v Sloveniji, sta že od nekdaj njegova največja vzornika in sta ga navdušila, da je začel raziskovati vse spektre glasbene industrije.

Njegovi prvi javni nastopi so bili v otroštvu na praznovanjih, kjer sta igrala oče in brat, ter na produkcijah glasbene šole, kjer pa je navadno nasprotoval programu, ki si ga je zamislil njegov učitelj, in raje izvajal lastna glasbena dela.
»Proti koncu osnovne šole smo ustanovili šolski bend, kjer sem se navdušil za bas. S sošolcema Dominikom Kleklom ter Simonom Harijem smo preigravali rock pesmi iz obdobja Jugoslavije.Slovenija je bila na pragu vstopa v Evropsko unijo in nadeli smo si ime EuRocks, kljub temu pa nismo smeli nastopati na valeti, kajti ravnateljica ni dovolila preigravati hrvaških rock pesmi,« se smeje spominja Horvat.

3 Snemanje Videa Do Nagega Alme Merklin  foto Boštjan Tacol
Osebni arhiv
Nastopil je v videospotu Alme Merklin Do nagega.

Imel je svojo lastno vadnico

Po osnovni šoli se je pridružil 12-članski skupini Chave te Chaja, ki jo je ustanovil njegov brat. Nastopili so na vseh večjih odrih po Sloveniji. V tem času se je navdušil za kontrabas in se vpisal na Srednjo glasbeno in baletno šolo Ljubljana smer jazz kontrabas. Profesor Matevž Smrkolj je kar hitro opazil, da je navdušen tudi nad kitaro in klavirjem. V Dijaškem domu Ivana Cankarja, kjer je takrat stanoval, je spoznal številne glasbenike, ki so ga navduševali za različna glasbila in mu pomagali razumeti raznolike poglede na glasbo. Mentor v domu Drago Pintarič je hitro opazil Sandijevo navdušenost nad kulturo in umetnostjo ter ga povabil v Kreatorij – gledališko delavnico KUD Pozitiv, ki deluje v sklopu doma. S tem je dobil privilegij, da je imel svojo lastno vadnico, kjer je lahko raziskoval različne zvoke ter načine igranja in s tem tešil svojo glasbeno radovednost.

Ko je dopolnil 18 let, se mu je rodila hčerka Tjaša, pustil je srednjo šolo in se zaposlil v usnjarni v Avstriji. »Ker sem imel dovolj denarja, da preskrbim hčerko in se naprej izobražujem, sem se vpisal na srednjo glasbeno in baletno šolo v Mariboru, v izredni program jazz kitare pri profesorju Matjažu Dajčarju. Po treh letih raziskovanja jazz kitare me je Matjaž navdušil za glasbeno produkcijo in vpisal sem se na zasebno glasbeno šolo B.A.S.E, kjer sem eno leto nabiral osnove tonske tehnike pri Danilu Ženku. Leta 2015 sem nato v lastni produkciji ustvaril svojo prvo pesem Sanjati ne smem, ki opozarja na nepravilnosti, ki se dogajajo okoli nas,« opisuje Horvat.

Nastopil pred polnimi Stožicami

Ob različnih zasedbah, ki so jih kovali s sošolci ob glasbenih produkcijah v času srednje šole, je ustanovil tudi svojo zasedbo – Sandi Horvat Trio – in z njo navduševal občinstvo na različnih dogodkih po Prekmurju.
Kot kitarist v spremljevalni zasedbi gledališke predstave Notpadu lajv Lada Bizovičarja in Jurija Zrnca je nastopil v Stožicah pred 25.000 gledalci. Nastopil je tudi z Zdenkom Bilyjem in Mojmirjem Wolfom, povabljen je bil tudi v spremljevalni bend Alme Merklin in se izkazal kot igralec v videospotu za njeno skladbo Do nagega. Po treh nastopih kot tonski tehnik rock skupine Špirit je najprej zamenjal basista Danila Celca, ki je bil zaradi bolezni odsoten, nato je prevzel vlogo klaviaturista. Leta 2018 je z glasbenim kolegom Tilnom Sapačem napisal in produciral prvo avtorsko pesem skupine Špirit Igrali bomo Špiriti, ki je izšla ob 50-letnici skupine. V istem letu je na prošnjo raperja Pepsona napisal refren, glasbo in aranžma ter prevzel produkcijo glasbe, videa in promocijo za pesem Pridi na Goričko, za katero so prejeli številne pohvale in nagrade, med drugim za pesem tedna, pesem meseca in pesem leta.

328479a55e4f62b2594efcfcc781cc0e
Osebni Arhiv
Valentin Horvat, Sandi Horvat in Matej Kuhar so s svojim hitom Pridi na Goričko prodrli na večino slovenskih radijskih postaj.

Sledile so številne produkcije različnih izvajalcev, med drugimi hit raperja Mekooja Naprej. »Najbolj ponosen pa sem na duet z glasbenico Dorino, s katero sva ustvarila pesem Uganka, ki je nekakšen reharmoničen odgovor na vprašanje njene pesmi Moja Sobota.« Trenutno deluje kot avtor glasbe mladinske televizije Kreatorij TV, ki je del KUD Pozitiv. »Prelomni trenutek moje glasbene kariere je bil takrat, ko sem odpovedal koncert Ota Pestnerja, ki bi ga moral spremljati kot kitarist, zaradi sodelovanja v mladinski izmenjavi KUD Pozitiv pri projektu BITI, kjer smo z različnimi umetniki iz treh držav (Slovenije, Srbije, BiH) izmenjevali izkušnje na področju umetnosti in kulture in ustvarjali gledališko predstavo. Pri tem sem imel priložnost sodelovati s soustanoviteljem Dubioze Kolektiv Orhanom Maslom, ki je nekakšna poosebljena institucija, ki pomaga mladim pri razvijanju nadarjenosti in glasbene kariere,« pripoveduje Horvat.

Njegovo glasbeno udejstvovanje sega tudi čez državne meje. Kot producent je sodeloval z različnimi ustvarjalci iz Srbije in BiH, ki delujejo pod založbo Monopoly Records, ustvarja demo zapiske za nemško založbo Another Century Records in je avtor glasbe nekaterih pesmi raperja Bulcha ter pevca Martina Perovića.
Je tudi hišni glasbenik prestižne restavracije šefa Marcela Komaričkija v Avstriji.
Sodeloval je v oddaji Dukas Music Mission ustvarjalca Duka Baseja, ambicioznega glasbenika, ki želi ustvariti pesem z vsaj enim izvajalcem iz vsake države na svetu. Deluje tudi kot »side man«, ki vskoči v primeru izpada ali odsotnosti glasbenika ali zasedbe.

1 50.Obletnica Skupina Spirit foto Jan Vitez
Osebni arhiv
Sandi Horvat je med drugim član zasedbe Špirit. Fotografija je z njihove 50. obletnice delovanja.

Pogreša nove bende

Horvat pravi, da ima pri ustvarjanju rad proste roke in raznolikost. »Moje delo mi dopušča, da se ne omejujem z žanri in okviri. Da bi se obremenjeval s tem, ali je moja glasba komu všeč ali ne – daleč od tega. Imam svoj krog ljudi, ki jim zaupam in jih z veseljem vprašam, kako se jim zdi pesem, še preden izide, a še vedno je najbolj pomembno, da sem jaz zadovoljen.« Meni, da ima tuja alternativna scena v Prekmurju dovolj veliko podporo, ampak so ljudje za zdaj še preveč omejeni, da bi razumeli širšo sliko alternativnega izražanja. »Žal mi je, da mladi nimajo dovolj podpore pri svojih projektih in da nimajo prostora za razvijanje in izražanje svojih zamisli. To se tudi pozna v številu novih ustvarjalcev pri nas. Pogrešam nove bende. Predvsem mlade, ki bodo izražali svoja stališča in mogoče ustvarili novo gibanje, novo kulturo,« pove. Za konec pa poudari še: »Misel, da lahko z glasbo spremeniš svet, vsaj tistega znotraj sebe, mi je zelo pri srcu, zato tudi sam pravim, da je to način življenja. Ustvarjam, da živim, in živim, da ustvarjam.«

sandi-horvat glasbenik