vestnik

Poezija mednarodnega festivala Murakon v Lendavi

Jože Gabor, 3. 8. 2020
Jože Gabor
Mednarodni festival Murakon.
Popularno

Na dvorišču lendavske knjižnice so se v nedeljo na kulturnem dogodku z naslovom Murakon po Murakonu s svojo poezijo predstavili udeleženci sedmega mednarodnega festivala sodobne poezije Murakon

Festival je od petka do nedelje potekal v sosednji občini Sveti Martin na Muri na Hrvaškem, na njem pa so sodelovali pesniki iz Slovenije in Hrvaške. V Lendavi so svojo poezijo brali Petra Koršič iz Ljubljane, Klarisa Jovanović iz Lendave in vodja organizacije festivala Zlatko Kraljić iz Velenja. Pesmi Lendavčana Petra Pala je bral direktor Knjižnice-kulturnega centra Lendava Albert Halasz. Organizator literarnega dogodka v Lendavi je bila Knjižnica-kulturni center Lendava. Sodelujoče na festivalu je na literarnem večeru predstavila profesorica hrvaškega jezika iz Svetega Martina na Muri Anđelka Klemenčić.

lendava, murakon
Jože Gabor
Mednarodni festival Murakon.

Prejšnja leta so imeli na festivalu udeležence iz več držav, ob slovenskih in hrvaških še pesnike iz Italije, Madžarske in drugih držav, a so letos zaradi koronavirusa gostili le pesnike iz Slovenije in Hrvaške. So pa brali tudi poezijo mladega pesnika Petra Pala iz Lendave v madžarščini, je povedal vodja organizacije festivala Murakon Zlatko Kraljić, ki živi v Velenju, a je v hrvaških krajih ob Muri preživel otroštvo in mladost. Festival sodobne poezijo vsako leto organizirajo ob Muri v naselju Žabnik, tako da branje poezije in drugi spremljajoči kulturni dogodki potekajo ob šumenju reke. V bližini prireditvenega prostora Center za obiskovalce Žabnik sta tudi brod in mlin na Muri. Udeleženci festivala so bili še pesniki iz Hrvaške Andrijana Kos Lajtman, Božica Jelušič in Aleksandar Horvat. Na festivalu so razstavili kiparska dela treh avtorjev, med njimi tudi pomurskega kiparja Robeta Juraka z naslovom Ribe.

lendava, murakon
Jože Gabor
Mednarodni festival Murakon.

Direktor Knjižnice-kulturnega centra Lendava Albert Halasz je povedal, da s festivalom v sosednji hrvaški občini sodelujejo že od njegovega začetka pred sedmimi leti. Od takrat na dvorišču lendavske knjižnice organizirajo tudi literarni dogodek Murakon po Murakonu. Letos sta bila udeleženca festivala kar dva pesnika iz lendavske občine. Na festivalu so doslej sodelovala znana imena srednjeevropske književnosti, tudi prejemniki državnih in mednarodnih priznanj za književnost. Udeležencem festivala vsako leto na izletu predstavijo Lendavo in okolico.

lendava, murakon
Jože Gabor
Mednarodni festival Murakon.

murakon-po-murakonu festival lendava