vestnik

Poj mi pesem odslej tudi v Murski Soboti

Vestnik, 30. 11. 2018
Jure Zauneker
Premiero v Murski Soboti bo obiskal tudi del snemalne ekipe. 
Popularno

Danes je tudi v Mursko Soboto na velika platna prišel celovečerni dokumentarni film o Vladu Kreslinu Poj mi pesem. Ob premieri bo kinematograf obiskal tudi glasbenik in del filmske ekipe. 

Kot smo že poročali, celovečerni dokumentarni film ponuja uvid v ključne dele ustvarjalne rasti Kreslina in obenem oriše kulturni kontekst, znotraj katerega deluje že več kot 40 let. Scenarist in režiser filma jeMiran Zupanič, ki se jeposkušal čim bolj približati fenomenu Kreslin v vseh njegovih mnogoplastnih dimenzijah - glasbi, pesmi, občinstvu in času. Sam Kreslina vidi kot "izjemno pozitivno osebo, ki širi dobre vibracije skozi glasbo". Njuno sodelovanje je označil kot "zelo lepo, bogato in prijetno obdobje", v katerem se je glasbenik pokazal kot "izjemno odprt, odkrit, dober človek". Pri nastajanju filma so ga vodili Kreslinova glasba, biografija, prijatelji pa tudi njegove sugestije.



Kot je poudaril Zupanič, so stremeli k temu, da naredijo kinematografski dokumentarni film. "Moč velike slike in zvoka je nekaj drugega kot televizijska informacija," je dodal. Kreslin je poudaril, da takšnega entuziazma, kot ga je doživel pri nastajanju filma, ni videl že od svojega prvega benda, Vokalno-instrumentalnega ansambla - VIS.V film je vključenih tudi precej fotografij. Nekaj so jih pridobili iz arhivov, tudi Muzeja novejše zgodovine Slovenije, zelo obsežna pa je tudi Kreslinova fototeka. Kot je povedal, je bil koncept filma "Vlado tukaj in zdaj in potem časovne vertikale oz. ustavljeni čas, ki je bolje plasiran skozi fotografijo". Producent filma je Arsmedia. Po besedah producenta Boštjana Ikovica je bilo vanj vloženih malo manj kot 210.000 evrov, od tega je nekoliko manj kot 85.000 evrov prispeval Slovenski filmski center.

Aleš Cipot
Celovečerni dokumentarni film ponuja uvid v ključne dele ustvarjalne rasti Kreslina.
vlado kreslin dokumentarni film kino